Za Aliciu Kappers i Ziada Razzaka dolazak druge bebe nije bio ni najmanje jednostavan. Već neko vrijeme željeli su svom trogodišnjem sinu Zayneu podariti brata ili sestru, ali začeće je trajalo poduže. U međuvremenu je Alicia ostala trudna. No u 31 sedmici trudnoće, krajem marta, hospitalizirana je u bolnici u Cincinnatiju zbog koronavirusa.

Njihov sin Zayne je početkom marta imao temperaturu i bio je umoran, ali majka ga je liječila i ozdravio je. Potom je suprug obolio, patio je od umora i glavobolje, a izgubio je i osjećaj mirisa i okusa.

- Poprilično smo sigurni da je virus procirkulirao kroz cijelu našu porodicu - ispričao je Ziad (37) za CNN.

Majka, Alicia počela se osjećati loše sedam dana poslije supruga. Zabrinula se da je riječ o koronavirusa jer joj se zdravlje pogoršavalo.

Muž ju je potom odveo u bolinicu TriHealth Good Samaritan u Cincinnatiju 24. marta. U roku od nekoliko sati stavili su je na ventilator.

Doktori su Aliciu okrenuli na trbuh, kako bi joj povećali dotok kisika u pluća i kako bi mogla disati lakše. Također su joj dali lijek remdesivir kao dio kliničkog ispitivanja.

Kada je Alicia dobila trudove, dva mjeseca prije termina, doktori su je odlučili poroditi. Rodila je u medicinski induciranoj komi.

Svog drugog sina Laitha, ni jedno ni drugo nisu mogli odmah upoznati.

Nakon što je rodila, Alicijino zdravlje se poboljšalo, ali oporavak je bio jako spor. I dalje je bila spojena na ventilator, a morali su joj napraviti i traheotomiju kako bi joj olakšali skidanje sa sedativa.

Nekoliko je sedmica prošlo prije nego je Alicia bila u potpunosti svjesna te saznala da je rodila sina.

- Sjećam se kada sam otišla u kupatilo prvi put otkako sam se probudila i ugledala ožiljak. Pomislila sam: O Bože, pa tu nikad nisam imala ožiljak. O da, to je od carskog reza - ispričala je Alicia.

U trenutku poroda, tata Ziad je bio u 14-dnevnoj karantini. Kada je upoznao svog sina, bio je negativan na koronavirus, a rezultate testova malenog su još čekali. Donijeli su mu ga i izolacijsku sobu, nosio je masku, naočale i zaštitno odijelo kada je Laitha prvi put držao u naručju.
Nisam mu smio dirati kožu, ali bilo je bolje išta nego ništa - ispričao je.

Dječak je bio negativan na koronavirus.

Alicia je u međuvremenu svoj 40. rođendan dočekala u bolnici, gdje je bila više od mjesec.

No budući da se dječak rodio kao nedonošće, Alicia je kući otišla bez njega. Kada ga je Ziad donio kući nekoliko dana kasnije, mogla ga je prvi put uzeti u naručje.

Alicia je pobijedila virus, ali je i dalje bila jako slaba. I dalje prima kisik, a snaga joj se polako vraća. Još uvijek teško priča zbog rane od traheotomije.

Iako je sretna što je konačno kući sa porodicom, ovoj majci definitivno nije lako, a krivnja je prati jer se ne može normalno brinuti o svom sinu.

Ne može ustati i podići ga niti se brinuti o njemu trenutno.

- Osjećam se krivom ali moram razumjeti da mi je on spasio život - zaključila je Alicia.