Njena verzija slasnih muffina temelji se na organskim i bezglutenskim sastojcima, a možete je pripremiti večer prije i ponijeti na posao sljedeći dan.
Potrebni sastojci: 2 šoljice bezglutenskih zobenih pahuljica, 2 kašičice praška za pecivo, ¼ kašičice sode bikarbone, 1,5 kašičica cimeta, ¼ šoljice meda, 2 kašike chia sjemenki, ¼ šoljice jogurta od kozijeg mlijeka, pola šoljice soka od jabuke, 2 umućena jaja, 1 bjelanjak, 4 kašike kokosovog ulja, pola kašičice vanilije, 2 velike zelene jabuke, 2 zrele banane, pola šoljice nasjeckanih oraha.
Postupak pripreme:
Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
U blenderu usitnite zobene pahuljice dok ne postignu teksturu brašna.
Pomiješajte zob, orahe, chia sjemenke, prašak za pecivo i sodu bikarbonu u posudi za miješanje.
Lagano umitite jaja i bjelanjak u posebnoj posudi. Dodajte jogurt, sok od jabuke i pomiješajte.
U tavi lagano zagrijte kokosovo ulje, cimet, vaniliju i med. Miješajte dok ne poprimi konzistenciju sirupa.
Dodajte mješavinu s jajima i suhim pomiješanim sastojcima. Miješajte, a zatim dodajte mješavinu s kokosovim uljem.
Nasjeckajte jabuku i zgnječite bananu te dodajte u smjesu.
Ispunite posudice za muffine do ¾.
Pecite 30-40 minuta (isprobajte nožem ili čačkalicom je li pečeno).
Pustite da se ohlade 15 minuta, pa po želji pospite cimetom.