navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zabavno i korisno

Želite se okušati u rolanju: Neka vas sljedeći benefiti po zdravlje motiviraju

Osim što je zabavno, rolanje je izvrstan način da i djeca i odrasli ostanu aktivni, nauče nove vještine i zabave se.  

Objavljeno: 03.05.2021. u 20:40
get url
text

Ova vrste rekreacije nudi odlične beneficije za zdravlje, kako za fizičko, tako i za mentalno.

Pa, krenimo redom: 

Dobro za zglobove

Prema studiji provedenoj na Univerzitetu Massachusetts, rolanje uzrokuje manje od 50 posto udara u zglobovima u poređenju s trčanjem. Drugim riječima, aerobni trening na rolanju ima istu prednost kao i ista količina vremena provedenog u trčanju, samo bez oštećenja zgloba.

Sagorijeva masti

Muškarac prosječne veličine koji teži oko 80 kilograma može očekivati da će sagorjeti 10 kalorija u minuti rolanjem, dok prosječna žena teška 68 kilograma može očekivati da će izgorjeti oko devet kalorija u minuti. Blagodati sagorijevanja kalorija u rolanju brzo se zbrajaju; možete "uništiti" između 300 i 600 kalorija ako rolate oko sat.

Odlično je za raspoloženje

Muzika, sunce, okruženost ljudima, čavrljanje s partnerom ili partnericom rolericom… Ovaj tip aktivnosti jedan je od zabavnijih, a ne ostajete bez daha i možete progovoriti sa prijateljima! Društveni segment važan je dio zdravlja, pa sljedeći put kad se vaši prijatelji žele naći na večeri ili piću, umjesto toga, predložite jednu turu rolanja.

Pokrećete i ruke i noge

Prema GetRolling.com, rolanje pomaže u izgradnji snage, posebno u mišićima donjeg dijela tijela. Jači mišići i bolja koordinacija rade zajedno kako bi spriječili povrede i održavali vas aktivnim i vitkim kako starite.

Poboljšava ravnotežu

Rolanje pomaže u poboljšanju ravnoteže i snage trbušnih mišića i mišića donjeg dijela leđa jer treningom stalno morate održavati stabilnu jezgru da biste ostali uspravni. Kombinirajući ravnotežu i kretanje nogu poboljšava koordinaciju.

Jača srce

Američko udruženje za srce prepoznaje upravo role kao učinkovitu aerobnu vježbu koja pomaže u jačanju srca. Naime, umjereno rolanje povećava broj otkucaja srca na nivoe od 140 do 160 otkucaja u minuti.