navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Podmukli virus

Žena umrla poslije transplantacije, pluća donora bila zaražena koronom, a donor nije imao simptome

Žena iz Michigena preminula je nakon transplantacije pluća koja su bila zaražena koronom. Tri dana nakon presađivanja, skeniranje je pokazalo infekciju pluća. 

Objavljeno: 21.02.2021. u 10:55
get url
text
Transplantacija

Ovo je prvi slučaj zaraze preko transplantiranog organa u SAD-u, objavila je prošle sedmice Univerzitetska bolnica u Michiganu. Zarazio se kasnije i hirurg koji je vadio pluća iz donora, no on se uspješno oporavio.

Ljekare najviše brine što donor nije pokazivao nikakve simptome bolesti, a i više testova je bilo negativno.

Donor je bila žena koja je poginula zbog teške povrede glave, a oba plućna krila primila je žena s hroničnom opstruktivnom bolesti pluća. Uz sve ostale testove kod zahtjevne transplantacije obje su višestruko testirane na koronavirus i svi su testovi bili negativni. Tri dana nakon operacije, primateljica je razvila visoku temperaturu, pao joj je krvni pritisak, a disanje je postalo otežano.

Skeniranje je ukazivalo na infekciju pluća. Stanje se pogoršavalo, razvila je sepsu, i ljekari su je tada ponovo testirali na koronavirus. Ovoga puta test je bio pozitivan 

Ponovo su detaljno analizirali uzorke uzete iz grla i nosa donorice 48 sati nakon što su joj izvađena pluća, i bili su negativni. Osim tih uzoraka, bolnica je sačuvala i uzorak tekućine uzet duboko iz samih pluća. On je bio pozitivan.