navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U vrijeme korone

Život s ranjivim grupama: Pravila kojih se moramo držati kako bismo ih zaštitili

Od dolaska koronavirusa jedna od stvari koju stručnjaci neumorno ponavljaju jest i ta da starije osobe i osobe s hroničnim bolestima imaju veći rizik razvoja težih simptoma zaraznih bolesti.

Objavljeno: 30.03.2020. u 08:06
get url
text

Objavljene su preporuke za domaćinstva za vrijeme epidemije, a jedan dio preporuka odnosi se upravo na ove ranjive grupe, prenosi Zadovoljna.hr.

U nastavku pročitajte šta se preporučuju kao mjere zaštite onih koji pripadaju najrizičnijim grupama, posebni starijih, hroničnih bolesnika i djece:

- Ostanite kod kuće i izbjegavajte javne prostore ako ste vi ili netko od ukućana u grupi starijih ljudi ili hroničnih bolesnika.

- Pobrinite se da imate dovoljnu zalihu lijekova i potrepština u slučaju da morate ostati kod kuće.

- Kada izlazite, izbjegavajte bolesne ljude i ograničite kontakt s drugim ljudima.

- Provodite temeljitu higijenu ruku.

- Napravite popis telefonskih kontakata u hitnim slučajevima koji će uključivati članove porodice, prijatelje, komšije, osobe s vozačkom dozvolom, zdravstvene radnike, poslodavca, lokalni zavod za javno zdravstvo 

- Preskočite rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod ljekara opće prakse i u bolnice ako vam nije prijeko potrebna zdravstvena njega; s ljekarom najprije kontaktirajte telefonom ako vam je potreban recept ili savjet.

- Preporučuje se održavati higijenu stambenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u domaćinstvu

Mjere za zaštitu djece tokom epidemije

- S djecom redovno provodite vrijeme i podsjećajte ih na sve preventivne mjere zaštite.

Ako živite u domaćinstvu s osobom koja pripada ranjivoj grupi (starije osobe ili kronični bolesnici)

- Skratite na minimum vrijeme koje ukućani iz ranjivih grupa provode s ostalim ukućanima u dijeljenim prostorima kao što su kuhinja, kupaonica i dnevni boravak, a te prostore temeljito prozračujte i čistite.

- Vodite računa da se držite s ostalima na udaljenosti od dva metra od ukućana iz ranjivih grupa i osigurajte im odvojen krevet ako je moguće.

- Ovisno o uvjetima stanovanja, neka koriste zasebnu kupaonicu ili barem zasebne peškire poslije tuširanja ili kupanja te poslije pranja ruku.

- Preporučuje se da osobe iz ranjivih grupa konzumiraju obroke u vlastitoj sobi ako u domaćinstvu boravi osoba u samoizolaciji. Posuđe i pribor za jelo oprati u mašini za pranje suđa ili ručno deterdžentom i toplom vodom te temeljito posušite; ako osoba iz ranjive grupe koristi vlastiti pribor, upotrijebite drugu kuhinjsku krpu za brisanje.