Privatni život Joea Bidena obilježen je velikim porodičnim tragedijama.

Demokratski kandidat za predsjednika SAD-a 1966. godine je diplomirao pravo, a uskoro nakon toga zaprosio je svoju djevojku Neiliu Hunter.

Vjenčali su se iste godine, a brzo su dobili i djecu, dva dječaka i djevojčicu. Neilia Hunter bila je velika podrška u političkoj karijeri Joea Bidena.

Porodična idila se iznenada prekida za Božić 1972. godine. Sedam dana prije Božića, Neilia je sa troje djece otišla u trgovinu u kupovinu, a na njihov automobil naletio je kamion. Neilia i njihova jednogodišnja kćerka su poginule na mjestu, a dvojica dječaka, Bidenovi sinovi Beau (Joseph) i Hunter (Robert) bili su teško ozlijeđeni.

Biden se od tragedije morao oporaviti zbog sinova te im se potpuno posvetio.

Tri godine kasnije upoznao je današnju suprugu Jill koja se brzo zaljubila u njega. Vjenčali su se i ona je preuzela brigu o njegovoj djeci, a nedugo potom dobili su kćer Ashley koja je rođena 1981. godine, piše Index.hr.

Foto: Twitter

Bidenova porodična idila potrajala je sve do 2013. godine kada je njegovom sinu Beauu dijagnosticiran tumor na mozgu. Beau Biden preminuo je dvije godine kasnije, kada je imao 46 godina. Biden, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik SAD-a, to je izuzetno teško podnio.

- Moj otac uvijek je govorio: "Šampione, čovjekova veličina ne mjeri se po tome koliko je puta bio srušen na zemlju, nego po tome koliko mu je trebalo da se digne na noge" – podsjeća se često Biden.