Ječam također snižava holesterol u krvi, pomaže funkcije organa za varenje, odstranjuje zatvor, štiti srce i krvne sudove, te preventivno djeluje protiv raka.
Obiluje nezasićenim masnim kiselinama tj. 35 posto njih koje smanjuju holesterol u krvi što nije slučaj ni sa jednom drugom žitaricom.
Odlikuje se visokim sadržajem fosfora, magnezija, kalcija, kalija, cinka, željeza, fluora. Sadrži selen i bakar koji su važni sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala a selen u organizmu smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.
Ječam je bogat vitaminima E, A i D, B, posebno se ističu vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina te vitamin B12 koji je inače rijedak u žitaricama.
Zbog značajnog udjela vlakana snizuje povišen nivo holesterola i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore.
Ljekovita svojstva ječma spominju se i u islamskoj tradiciji kada je Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, govorio o jelu Telbina: "Jelo Telbina je sredstvo za osvježenje bolesnikovog srca koje mu odnosi dio tuge."
Ovo jelo konstantnim uzimanjem pozitivno utječe na živce, lijek je za depresiju i probavu. Temeljni sastojak ovog jela jeste integralno ječmeno brašno.
Telbina se pravi tako što dvije-tri kašike integralnog ječmenog brašna (u zavisnosti koju gustoću želite) dodate u jednu i pol času mlijeka ili vode. Kuha se 10-15 minuta na niskoj temperaturi. Zasladiti se može medom ili šećerom. Nezaslađenu telbinu možete dodavati u čorbe i ostala slana jela.