navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mnogo je razloga

Znate li zašto je tuširanje zdravije od kupanja?

Postoji velika dilema oko toga šta je bolje za naše zdravlje, tuširanje ili kupanje.

Objavljeno: 03.12.2020. u 20:27
get url
text
Tuširanje

kupanje. Iako kupanje opušta, mnogi eksperti se slažu oko toga da je tuširanje uvijek bolji izbor od toga da se kiselite dugo vremena u vodi.

Žene koje se umjesto tuširanja odlučuju za kupku u kadi, češće obolijevaju od vaginalnih infecija, kao što je infekcija urinarnog trakta. Zbog činjenice što bakterije iz vode dok se kupate puno lakše mogu ući u urinarni trakt i uzrokovati brojne infekcije i gljivična oboljenja.

Doktori preporučuju svakodnevnu higijenu tuširanjem, naročito za vrijeme menstrualnih dana u mjesecu, kada intimna oblast kod žena mora da se održava čistom, što znači da se vodi borba protiv raznih infekcija.

Kupanje i kupke mogu da oštete i osjetljivu kožu, naročito ako se koriste kozmetički proizvodi (pjena za kupku), koji uzrokuju brojne iritacije kože. Isto tako, previše vruće kupke mogu da budu opasne za zdravlje, naročito za hronične bolesnike.

Osim toga, tuširanje je i ekološki prihvatljivije. Sa tuširanjem se troši 30 do 80 litara vode, a za kupanje i kupku je potrebno 150 do 200 litara vode.