navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čarobna namirnica

Zobena kaša briše akne, čisti pore i uklanja višak ulja s kose

Zobena kaša bogata je fitokemikalijama koje umiruju iziritiranu i oštećenu kožu. Ona nježno čisti nečistoće i zaglađuje lice pa je zato i neizostavan dio u domaćim maskama.

Objavljeno: 05.06.2020. u 10:52
get url
text

Osim što djeluje kao piling, odličan je tonik za kožu jer uklanja višak ulja i sprječava svrbež, piše Daily Makeover.

Piling za kožu

Sastojci: 1 kašika zobene kaše, 1 kašičica limunovog soka, 2 kašičice jogurta

Priprema: Pomiješajte sve sastojke. Dobivenu pastu kružnim pokretima umasirajte u lice i ostavite da djeluje 10 minuta. Nakon toga isperite. Zobena kaša će očistiti odumrle stanice kože i nečistoću, limunov sok će dezinficirati lice, a jogurt će nahraniti kožu.

Njega ruku

Sastojci: 5 Kašičica zobene kaše, 2 kašičice meda, kašičica maslinovog ulja, kašičica mlijeka

Priprema: U blender stavite pet kašičica zobene kaše, dvije kašičice meda, žkašičicu maslinovog ulja i kašičicu mlijeka. Pomiješajte sastojke i nanesite masku na ruke. Potom navucite rukavice i ostavite da djeluje 30 do 60 minuta.

Ova maska idealna je za osjetljivu kožu zato što je nježna i umiruje iritaciju.

Kupka za tijelo

Sastojci: pola šoljice zobene kaše, eterično ulje po želji

Priprema: U kadu tople vode dodajte pola šoljice zobene kaše i nekoliko kapi eteričnog ulja po želji. Dobar izbor je lavanda jer djeluje opuštajuće. Uživajte u kupki 20 do 30 minuta.

Zobena kaša ima antioksidativna svojstva, djeluje protuupalno i omekšava kožu. Prednost ove kupke jest u tome što u njoj može uživati bilo koji tip kože.

Šampon za suho pranje

Osim za kožu, zobena kaša odlična je za vlasište i djeluje poput prirodnog šampona za suho pranje. Dovoljno je nekoliko zrna utrljati na vlasište pa potom raščešljati. Zobena kaša će upiti višak masnoća pa će kosa duže vremena izgledati svježe.

Zobena kaša za opekline od sunca

Ona je bogata lipidima i proteinima koji pomažu koži zadržati vlagu i sprječavaju isušivanje. Upravo zbog toga pomaže u liječenju opeklina od sunca, uklanjanju crvenila i ublažavanju ekcema.
Dovoljno je samo zobenu kašu staviti na 20 minuta u hladnu vodu i nanijeti na opečeni dio tijela te ostaviti dok se ne osuši.

Maska protiv akni

Sastojci: 3/4 šoljice zobene kaše, voda

Priprema: U posudu stavite 3/4 šoljicee zobene kaše i šoljicu vode pa kuhajte minutu do dvije. Nakon što se ohladi, nanesite na lice i ostavite da djeluje 10 do 20 minuta.
Zobena kaša nježno uklanja nečistoće iz pora i djeluje umirujuće zbog čega je odličan izbor za upaljenu kožu.