Chadwick Boseman, zvijezda revolucionarnog filma "Crni panter", preminuo je od raka debelog crijeva, potvrdio je njegov publicista.

Boseman, koji je imao 43 godine, nije javno komentirao tešku bolest, koja mu je prvo utvrđena 2016. godine, i nastavio je raditi na velikim holivudskim filmovima.

- Najveća čast u njegovoj karijeri bilo je to što je u Crnom panteru oživio lik kralja T'Challa - navodi se u saopćenju objavljenom na Bosemanovim nalozima na društvenim mrežama i dodaje da je "umro u svojoj kući, uz suprugu i porodicu".

Boseman je postao prvi crni superheroj koji je dobio svoj zasebni film u serijalu "Marvel", 2018. u "Crnom panteru".

Film, koji se dešava u izmišljenom afričkom kraljevstvu Wakanda, sjajno je prihvaćen i od kritičara i od publike.

Postao je prvi film o strip junaku nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji film, a zaradio je više od milijardu dolara dolara širom svijeta.

Prethodno, Boseman je tumačio afroameričke ikone - legendarnog bejzbol igrača Jackieja Robinsona u filmu "42" i soul zvijezde Jamesa Browna u "Get on Up".

Nedavno se pojavio u filmu reditelja Spikea Leeja "Da 5 Bloods", a trenalo je da glumi i u nastavku "Crnog pantera", koji je planiran da se pojavi u kinima 2022.

- Istinski borac, Chadwick je istrajao sve i snimao filmove za vrijeme i između nebrojenih operacija i hemoterapije - navodi se u saopćenju porodice.