navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prvi crni superheroj

Zvijezda "Crnog pantera" Chadwick Boseman preminuo u 43. godini

Chadwick Boseman, zvijezda revolucionarnog filma "Crni panter", preminuo je od raka debelog crijeva, potvrdio je njegov publicista.

Objavljeno: 29.08.2020. u 08:03
get url
text
Chadwick Boseman
Chadwick Boseman

Boseman, koji je imao 43 godine, nije javno komentirao tešku bolest, koja mu je prvo utvrđena 2016. godine, i nastavio je raditi na velikim holivudskim filmovima.

- Najveća čast u njegovoj karijeri bilo je to što je u Crnom panteru oživio lik kralja T'Challa - navodi se u saopćenju objavljenom na Bosemanovim nalozima na društvenim mrežama i dodaje da je "umro u svojoj kući, uz suprugu i porodicu".

Boseman je postao prvi crni superheroj koji je dobio svoj zasebni film u serijalu "Marvel", 2018. u "Crnom panteru".

Film, koji se dešava u izmišljenom afričkom kraljevstvu Wakanda, sjajno je prihvaćen i od kritičara i od publike.

Postao je prvi film o strip junaku nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji film, a zaradio je više od milijardu dolara dolara širom svijeta.

Prethodno, Boseman je tumačio afroameričke ikone - legendarnog bejzbol igrača Jackieja Robinsona u filmu "42" i soul zvijezde Jamesa Browna u "Get on Up".

Nedavno se pojavio u filmu reditelja Spikea Leeja "Da 5 Bloods", a trenalo je da glumi i u nastavku "Crnog pantera", koji je planiran da se pojavi u kinima 2022.

- Istinski borac, Chadwick je istrajao sve i snimao filmove za vrijeme i između nebrojenih operacija i hemoterapije - navodi se u saopćenju porodice.