open-navfaktor-logo
search
Model s tri tarife nije prošao
Elektroprivreda BiH traži od FERK-a dozvolu za linearno poskupljenje struje za domaćinstva i ostalu potrošnju
AUTOR: Faktor
28.05.2024. u 10:20
get url
text
Elektroprivreda BiH
Elektroprivreda BiH
Nakon što je Regulatorna komisija za energiju Federacije Bosne i Hercegovine (FERK) odbila prijedlog o posebnom cjenovnom modelu s tri tarife koji nije predviđao poskupljenje za najveći dio kupaca (oko 60 posto), Elektroprivreda BiH uputila je regulatoru prijedlog za linerano povećanje cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja.
Prijedlog postotka linearnog povećanja, koji je utvrđen nakon preispitivanja odbijenog cjenovnog modela, iznosi 10 posto za domaćinstva i 8,1 posto za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu, saopćila je Elektroprivreda BiH.
- Da bi se očuvao integritet energetskog sistema, s obzirom na hitnost situacije, Elektroprivreda BiH smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se osigurala operativna stabilnost sistema, a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca - saopćili su.
Generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić ističe kako će, uprkos FERK-ovom odbijanju modela s tri tarife, Elektroprivreda BiH u razgovaru s Vladom FBiH pronaći najbolja rješenja i načine za subvencioniranje ugroženih kategorija stanovništva.
- Cjenovni model s tri tarife je bio dobar i održiv prijedlog za sistem snabdijevanja električnom energijom, ali i dobar model za naše građane. I uz povećanje, naši kupci će plaćati najnižu cijenu električne energije u regionu - dodao je.
Iz EPBiH podsjećaju da je FERK, kada je riječ o modelu s tri tarife, stava kako je predložena plava tarifa (potrošnja od 268 do 1.000 kWh) veća za više od 50 posto u odnosu na zelenu tarifu (potrošnja do 268 kWh), što je vezano samo za energiju, bez uključivanja mrežarine.
Međutim, kako dodaju, analiza Elektroprivrede BiH je pokazala da je stvarna razlika daleko manja kada se uključi i mrežarina.
- Pored greške u obračunu prosječne razlike u cijeni koja bi nastala predloženim povećanjem uz tri tarife, FERK je propustio da samostalno predloži povećanje, odnosno usklađivanje cijena, na što ga propisi obavezuju.
Odbijanje predloženog cjenovnog modela s tri tarife, izrađenog u svrhu stimulisanja efikasnijeg korištenja električne energije i smanjenja potrošnje, izazvalo je potrebu za novim postupkom koji će osigurati stabilnost i funkcionalnost sistema - istakli su iz EPBiH.
Prijedlog linearnog povećanja cijena izrađen je, dodaju, s pažljivim razmatranjem trenutnih ekonomskih i tržišnih uvjeta, te usmjeren na postizanje balansa između potrebe za osiguranjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.
- Elektroprivreda BiH je najveće elektroprivredno preduzeće u Bosni i Hercegovini, čija je misija da proizvodi i distribuira električnu energiju, te pouzdano snabdijeva više od 800 hiljada kupaca, konstantno unapređujući svoju konkurentnost na tržištu električne energije, uz korištenje domaćih resursa i zadovoljenje obavezujućih okolinskih zahtjeva - saopćili su.                    
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.