open-navfaktor-logo
search
Vidović iznijela podatke
Pad prihoda u budžetu RS-a za šest posto
AUTOR: B. S.
20.06.2024. u 14:21
get url
text
Vlada RS-a
Vlada RS-a
U prva tri mjeseca ove godine ostvareni su prihodi u budžet RS-a od milijardu i 344 miliona KM što je za šest posto manje od budžeta za ovu godinu, dok su rashodi iznosili milijardu i 217 miliona KM i 15 posto su manji od budžeta.
Ministrica finansija RS-a Zora Vidović je danas, predstavljajući konsolidovani izvještaj entitetskog budžeta za prva tri mjeseca ove godine, komentarisala razliku između prihoda i rashoda, te navela da se rashodi uvijek daju manje na raspolaganje u prvoj polovini godine dok se ne vidi kako će se puniti budžet.
Za prva tri mjseca ove godine RS se zadužio za 130 miliona KM, dok je vraćeno obaveza po kreditima, zapisima, obveznicama i drugom u ukupnom iznosu od 206 miliona KM.
Na dan 31. mart ove godine stanje na svim budžetskim računima bilo je 480 miliona KM.
Komentarišući strukturu ostvarenih prihoda, Vidović je izjavila da su rasli direktni porezi, dok su indirektni porezi za devet posto manji od budžeta, a neporezni prihodi su manji za 21 posto.
- U drugom tromjesečju je rast prihoda bio nešto bolji i do 30. juna će budžet otprilike ostvariti prihode koje je planirao - tvrdi Vidović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.