open-navfaktor-logo
search
Adriatic Metals BH
Pošiljka koncentrata rude iz Vareša krenula ka Pločama, prva milionska naplata od međunarodnih kupaca
AUTOR: Faktor
27.05.2024. u 14:24
get url
text
FOTO: Adriatic Metals BH
Adriatic Metals BH je saopćio da je prva pošiljka koncentrata rude napustila postrojenje za preradu rude u Varešu i krenula put Luke Ploče. Ovim je i zvanično počela realizacija prvog ugovora o prodaji koncentrata uz prvu milionsku naplatu od međunarodnih kupaca.
Riječ je o velikom uspjehu kako za kompaniju Adriatic Metals BH, tako i za Zeničko-dobojski kanton i lokalnu zajednicu u Varešu, a koji će ostvarivati benefite od prodaje prema ugovorenim i zakonom predviđenim obavezama i uvjetima. Također, realizacijom prve isporuke koncentrata u rekordnom roku, kompanija je pokazala izvanrednu sposobnost da realizira i operativno upravlja najvećom investicijom u poslijeratnoj BiH, navodi se u saopćenju.
- Ponosan sam što smo za manje od tri mjeseca od početka proizvodnje uspjeli ostvariti prvi izvoz i prodaju koncentrata rude iz našeg rudnika, iz Vareša. Ovom prilikom bih čestitao svim našim radnicama i radnicima, dobavljačima i svima koji su učestvovali u ovom velikom projektu - izjavio je Paul Cronin, generalni direktor kompanije Adriatic Metals BH.
FOTO: Adriatic Metals BH
Postrojenje za preradu rude u Varešu, kako se navodi, kreirano je i podignuto korištenjem najnovije tehnologije vodećih industrijskih proizvođača, uz poštivanje najviših standarda koji se odnose na zaštitu okoliša, zdravlja i sigurnosti. Postrojenje je u potpunosti operativno i radi u skladu s planom proizvodnje.
- U pogonu se trenutno proizvode koncentrati visoke prodajne kvalitete, tj. iznad 2.500g/t srebra i blizu 50 posto cinka, što potvrđuje našu sposobnost da proizvodimo viskokvalitetne koncentrate rude u skladu s komercijalnim zahtjevima svjetskih kupaca - dodao je Cronin.
U narednim mjesecima nastavit će se s preradom materijala kao i postepenim povećavanjem proizvodnje, čime će se dostići sve planirane količine.
- Sa sve većom dostupnom količinom rudne mase, postrojenje za preradu rude će sada preći na 24-satni rad. U mjesecima koji su pred nama očekujemo dodatno povećanje iskopina. Puni kapacitet proizvodnje trebali bismo ostvariti u četvrtom kvartalu ove godine - zaključio je Cronin.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.