open-navfaktor-logo
search
Uobičajena praksa ili...
Samo jedan elektroinženjer u novoj Upravi Elektroprivrede BiH, šta o tome kažu bivši direktori
Pozicija generalnog direktora je u principu politička funkcija, kaže za Faktor Amer Jerlagić, nekadašnji generalni direktor EPBiH
AUTOR: A. Dr.
21.05.2024. u 11:24
get url
text
U novoj Upravi Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, koju je imenovala Vlada Federacije BiH nalazi se sedam ljudi, od čega je samo jedan elektroinžinjer. 
Sanel Buljubašić (mašinski inženjer) imenovan je za poziciju generalnog direktora, Fahrudin Tanović (mašinski inženjer ) za izvršnog direktora za proizvodnju, Edisej Sjerotanović (elektroinženjer) za izvršnog direktora za distribuciju, Nevad Ikanović (rudarsko-geološki inženjer) za izvršnog direktora za snabdijevanje i trgovinu, Sanela Jurišić (ekonomistica) za izvršnu direktoricu za ekonomske poslove, za poziciju izvršne direktorice za pravne poslove i ljudske resurse imenovana je Amra Ohranović (pravnik) i Harun Gadžo (pravnik) za poziciju izvršnog direktora za kapitane investicije.
- Internim aktima EPBiH propisano je ko može biti u upravi ove javne kompanije. Za pretpostaviti je da su se kod imenovanja poštovali ti akti. Da li je uobičajeno da bude samo jedan elektroinženjer, to je neka druga priča.
U vrijeme kada sam ja bio direktor EPBiH, osim mene u upravi je bilo još nekoliko elektroinženjera. Pozicija generalnog direktora je u principu politička funkcija - kaže za Faktor Amer Jerlagić, nekadašnji generalni direktor EPBiH.
Ističe kako je poželjno da direktor za proizvodnju ne bude elektroinženjer.
- Stručnjak mašinske struke je bolja opcija za proizvodnju, s obzirom na proces rada - naglašava Jerlagić.
S druge strane, nekadašnji premijer FBiH i generalni direktor EPBiH Edhem Bičakčić smatra da je struka zaobiđena kod imenovanja nove uprave EPBiH.
- Struka je u autu, a pred EPBiH su ozbiljni, zahtjevni tranzicijski procesi i pitanje je mogu li oni odgovoriti na njih. Nije moje da se miješam u imenovanja, to je posao trenutno vladajućih struktura. No, stava sam da je većina direktora morala biti elektroenergetske struke - kazao je Bičakčić za Faktor. 
Zanimljivo da oba direktora koje je delegirao SDP u proteklih petnaestak godina nisu bili elektroinženjeri, Buljubašić (mašinski inženjer) i Elvedin Grabovica (ekonomista). S druge strane, Bičakčić, Jerlagić, ali i Admir Andelija i Bajazit Jašarević su elektroinženjeri.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.