open-navfaktor-logo
search
Godišnjica masakra
Vojska bosanskih Srba prije 30 godina ubila 74 mlade osobe na školskom igralištu u Srebrenici
U organizaciji Udruženja Srebreničke majke i Općine Srebrenica, u prisustvu majki, članova porodica, preživjelih svjedoka genocida, predstavnika entitetske, lokalne i vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, obilježena je trideseta godišnjica od gnusnog zločina koji su počinili pripadnici vojske bosanskih Srba, 12. aprila 1993. godine, kada su ispalivši nekoliko granata, ciljano na prepuno školsko igralište, ubili 74 mlade osobe, a ranili više od 100.
12.04.2023. u 16:16
get url
text

{$galerijaFotografija}

Prisutnima se obratio Hasan Hasanović, koji je preživio ovaj masakr i svjedočio užasnim scenama nakon pada granata, nakon kojih je na igralištu ostalo na desetine raskomadanih tijela.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika općine Srebrenica, obratio se prisutnima te podsjetio da za ovaj zločin niko nije procesuiran.

Ministrica za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona, Senada Dizdarević prisustvovala je današnjem obilježavanju i prisjetila se da je kao 17-godišnjakinja te 1993. godine pohađala srednju školu u čijoj blizini su granate pale, ali da je izbjegla ovu tragediju.

Nakon obraćanja, prisutni su položili cvijeće i Fatihom odali počast mladosti koja je ubijena na ovom mjestu, saopćio je Memorijalni centar Srebrenica.

srebr2.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.