open-navfaktor-logo
search
Artionica
60. Međunarodni dječiji festival: Djeca u Šibeniku stvarala grafike po uzoru na Mersada Berbera
Fondacija "Mersad Berber", u okviru jubilarnog, izdanja 60. Međunarodnog dječijeg festivala u Šibeniku, organizirala je "Artionicu Mersad Berber", na kojoj je ugostila mališane od 8 do 14 godina. 
07.07.2020. u 19:14
get url
text
Ira Berber sa učesnicima artionice
Ira Berber sa učesnicima artionice

Uz pomoć Ljiljane Velkovski, diplomirane historičarke umjetnosti, Maje Blažek, akademske grafičarke, i stručnog tima iz Galerije Klovićevi dvori, koji je okupila Ira Berber, članica Uprave Fondacije "Mersad Berber",  a po uzoru na djela Mersada Berbera, djeca su napravila svoje grafike, sa motivima koji su bili karakteristični za velikog maestra.  

- "Artionica Mersad Berber" nastala je prošle godine u saradnji sa stručnim vodstvom Artionice Galerije Klovićevi dvori, i to u sklopu velike retrospektivne izložbe slikara Mersada Berbera koja je bila upriličena upravo u Galeriji Klovićevi dvori. Zajedno smo osmislili kreativni program kroz koji su djeca imala priliku da se upoznaju s novim i pomalo drugačijim likovnim tehnikama. Artionica je na Festival privukla velik broj uzbuđenih lica koja su kroz program stekla grafičke vještine poput tehnike suhom iglom, bakroreza i drvoreza, a s kojim se u školi, zbog manjka alata, nisu imali mogućnosti susresti  - istakli su iz Fondacije "Mersad Berber". 

Zanimljivo je i da je na mjestu gdje je upriličena artionica, Mersad Berber, imao izložbu 1984. godine. Domaćini su sačuvali plakat iz tog perioda, koji su i izložili u galerijskom prostoru. 

{$galerijaFotografija}

 

 

mb artionica.jpg
1 od 31
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.