open-navfaktor-logo
search
Ramallah
Abbas tražio od Macrona da Francuska i Evropa priznaju nezavisnu Palestinu
Želimo da Francuska i sve evropske zemlje priznaju nezavisnu palestinsku državu u njenim granicama iz 1967. godine i s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, poručio je Abbas
23.01.2020. u 12:03
get url
text

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao francuskog kolegu Emmanuela Macrona da prizna nezavisnu palestinsku državu u njenim granicama iz 1976. godine i s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Abbas se u Ramallahu sastao s francuskim predsjednikom Macronom, a palestinska novinska agencija WAFA javlja da su dva lidera razgovarala o bliskoistočnoj krizi. Macron je na početku sastanka istakao da Francuska podržava rješenje bliskoistočnog konflikta na način priznanja Palestine i Izraela kao dvije nezavisne države.

On je kazao da će Francuska i dalje podržavati Palestince u nakani da uspostave vlastite institucije i ekonomiju. Domaćin susreta Abbas se zahvalio Macronu na podršci ideji uspostave mira na Bliskom istoku na bazi uspostave dvije nezavisne države. Ističući kako Izrael ustrajava u beskompromisnim stavovima i kako je SAD stao na njegovu stranu, Abbas je kazao da je uloga Francuske i Evrope ključna za deblokadu mirovnog procesa na Bliskom istoku.

-Želimo da Francuska i sve evropske zemlje, koje vjeruju u ispravnost rješenja na bazi dvije države, priznaju nezavisnu palestinsku državu u njenim granicama iz 1967. godine i s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. To bi dalo nadu za deblokadu mirovnog procesa i uspostavu mira u regiji - poručio je Abbas.

Abbas je također pozvao Macrona da izvrši pritisak na Izrael za okončanje opstrukcija u palestinskom pokušaju da se parlamentarni i lokalni izbori održe i u okupiranom Jerusalemu. Macron je u posjetu u Ramallah došao nakon što se u Jerusalemu sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i učestvovao na Svjetskom forumu o holokaustu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.