open-navfaktor-logo
search
Zastupnik u Bundestagu
Ahmetović kritikovao Schmidta: Čuje se da su se nametnute promjene formulisale u Zagrebu
Zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović oglasio se o posljednjim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta.
15.10.2022. u 20:53
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt odradio posao za HDZ: Opasna politika Amerike koja je napustila podršku integracije BiH

Ahmetović navodi kako su građani Bosne i Hercegovine jasno glasali 2. oktobra ove godine, za Evropsku uniju i za više demokratije. Dodaje da dva od tri nedavno izabrana člana novog državnog predsjedništvo pripadaju progresivnom i socijaldemokratskom taboru.

- Većina stanovnika Bosne i Hercegovine, pogotovo veliki dijelom bosanskih Hrvata, bosanskih Srba i Bošnjaka u Federaciji BiH, jasno su glasali za demokratske i evropske snage, za miran život, demokratiju i prosperitet - nastavio je on.

Dalje Ahmetović navodi kako su ova dostignuća su "uništena intervencijom Christiana Schmidta na dan izbora".

- Političke akcije njemačkog visokog predstavnika ne samo da narušavaju ugled OHR, time i BiH, ali i izričito Njemačke. Da izvršite promjene u ustav entiteta FBiH i izbornog zakona u svetom danu demokratije bez prethodnog informisanja stanovništva je globalno bez presedana i, štaviše, nekompatibilno sa smjernicma OEBS-a.

- Gaženje suvereniteta jedne zemlje i njenih birača ovaj način nailazi na veliko nerazumijevanje i ogorčenost naroda BiH i u Evropskom parlamentu. Od hrvatskih vladinih krugova i okruženju HDZ-a čuje se da su se nametnute promjene visokog predstavnika formulisale u Zagrebu. Visoki predstavnik stoga očito je prokockao povjerenje u demokratski proces i kredibilitet nezavisne institucije OHR-a. Akcija se također suprotstavlja stavu njemačke vlade i Bundestag - navodi Ahmetović i napominje ne sveobuhvatnu rezoluciju koju je donio njemački Bundestag u julu 2022.

Potom je Ahmetović podsjetio kako je njemački stav u ovom dokumentu o Bosni i Hercegovini jasan i da njime odbija dalju etničku podjelu zemlje, protivi se principu legitimnog predstavljanja i želi brzo sprovođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava. U Rezoluciji se dodaje da se odbacuju bilo kakvi dogovori sa secesionistima - Čovićem i Dodikom.

VEZANI TEKST - OHR tvrdi: Uvedeno 10 mjera za unapređenje funkcionalnosti FBiH, evo pojašnjenja

Pozvao je ministricu vanjskih poslova Analenu Baerbock da najoštrije kritikuje Schmidtove postupke kao i da proaktivno pristupi SAD-u sa zahtjevom da se promjene koje je napravio Schmidt ponište.

Komentirao je i izjave svog kolege u Bundestagu, Josipa Juratovića.

- Što se tiče nedavnih stavova moga kolege u Bundestagu gospodina Juratovića: On predstavlja pojedinačno mišljenje, koje nije većinsko ni u vladi ni u 'semafor' koaliciji. Žalosno je za njega da nakon 16 godina rada kao član Parlamenta i jedva upravljanjem statusom quo u BiH, on sada, iznenađujući za mnoge, predstavlja mnoge od pozicija HDZ-ovog premijera Plenkovića. To je razočaravajuće - poručio je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.