open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ-a
Ako ne bude dogovora za 15-ak dana Čović najavljuje "organizacijske transformacije BiH"
Sve stranke Hrvatskog narodnog sabora, njih 12 koje prisustvuju sjednicama tog tijela, dogovorile su da izlaze na izbore, da imaju potpuno zajednički nastup za člana Predsjedništva i jednog kandidata, izjavio je u Mostaru predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović te najavio preliminarne razgovore oko izmjena Izbornog zakona koji bi trebali biti održani 22. maja.
09.05.2022. u 17:58
get url
text

- Činjenica je da SDA i još jedan dio političkih stranaka bošnjačkog naroda već nekoliko mjeseci izbjegava razgovore. Uvjeren sam da će se razgovori desiti, kakvog sadržaja i ko će sve na njima biti ne znam i to ne mogu prejudicirati. Preliminarni razgovor bi trebao biti 22. maja sa najviše razine predstavnika evropske administracije – potvrdio je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Stranke HNS-a dogovorile su i zajednički nastup u RS- u, dok za ostale razine vlasti, kako je kazao, taj interes će se procjenjivati.

Odgovarajući na novinarsko pitanje što bi bila ta reorganizacija na koju se poziva u zaključcima izvanrednog zasjedanja HNS-a i kad bi se u nju krenulo, Čović smatra kako je članak 7. njihovih zaključaka nedvosmislen i jasan i da u sebi nema ništa prikriveno.

- Kaže se da će se pravnim i političkim sredstvima, sukladno Ustavu riješiti pitanje institucionalne i organizacijske transformacije BiH na tragu federalizma, konsocijacijske demokracije i drugo. Kako ići u pravcu realizacije tog zaključka ako se ne stvore uvjeti u narednih 15-ak dana, te elemente kako, šta, treba sjesti...i mislim da smo maloprije zaključili da će prva tačka našeg zajedničkog rada biti implementacija zaključaka izvanrednog sabora, a to je u biti 7. zaključak. Ako dođemo do tog da se ništa nije realiziralo, sedmi se tako i definira, onda ćemo morati ići u tom pravcu – poručio je Čović.

Prije sjednice HNS-a održana je i sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj je doneseno sedam zaključaka u kojima ta stranka poziva na hitnu stabilizaciju političke situacije u BiH postizanjem dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH te nedvosmisleno podržava potpunu implementaciju zaključaka Izvanrednoga zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora od 19. februara ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.