open-navfaktor-logo
search
Radni sastanak
Ambasador SAD-a posjetio Institut za nestale: U planu obuka kadaver pasa za traganje za posmrtnim ostacima žrtava
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, nakon radnog sastanka s članovima Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH izjavio je da nadležne institucije moraju podržati rad tog instituta.
18.05.2023. u 16:37
get url
text

Kolegij direktora, na čelu s predsjedavajućim Nikolom Perišićem, upoznao je ambasadora s aktivnostima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, do sada postignutim rezultatima u procesu traženja nestalih osoba, kao i s predstojećim izazovima u ovom složenom procesu, saopćio je Institut.

Istaknuto je da je dosad pronađeno skoro 80 posto od ukupnog broja nestalih osoba te da su njihovi ostaci identificirani i predati njihovim porodicama, ali da se još traga za 7.613 žrtava. Navedeno je i da najveći problem u procesu traženja nestalih ostaje i dalje nedostatak tačnih informacija o lokacijama grobnica.

Perišić je istaknuo da te izazove Institut mora prevazići novim projektima kao što je pretraga vojnih arhiva, ali i prijeko potrebnom nabavkom najsavremenije opreme poput dronova, skenera, georadara, koji bi uveliko mogli olakšati proces traženja nestalih. Upravo zbog toga, istaknuo je,  za Institut je podrška Sjedinjenih Američkih Država od velikog značaja.

- Radimo i na jednom inovativnom projektu odnosno obuci kadaver pasa koji su se već sada pokazali veoma uspješnim u potrazi za posmrtnim ostacima. Još smo u fazi pribavljanja novca za ovaj projekat koji bi bio od izuzetnog značaja za BiH, ali i druge zemlje što se suočavaju s istim izazovima - naveo je on.

Ambasador Murphy je istakao da će Sjedinjene Američke Države čvrsto podržati rad Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i da će to tražiti od svih institucija u BiH.

- Bila mi je čast susresti se s direktorima Instituta za nestale osobe te se upoznati s procesom kontinuiranog traženja 7.500 osoba koje se još vode kao nestale iz rata u BiH. Rad instituta je od vitalne važnosti kako bi bio pružen smiraj porodicama i utrt put ka pomirenju. Vijeće ministara mora pružiti Institutu sve potrebne resurse kako bi mogao nastaviti svoj rad - kazao je Murphy.

Nakon sastanka, on je zajedno s delegacijom Instituta posjetio Globalni trening-centar u Vogošći, gdje u saradnji s humanitarnom organizacijom Norveška narodna pomoć planiraju realizaciju projekta obuke kadaver pasa koji će tragati za posmrtnim ostacima nestalih osoba, saopćio je Institut za nestale osobe BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.