open-navfaktor-logo
search
Izmjene propisa
Antičampara zakon: Ukida se mogućnost sjedenja u više fotelja, preostaje još jedan korak
Zakonsko rješenje kojim bi se ukinula mogućnost zvaničnicima da obnašaju više funkcija istovremeno je korak bliže usvajanju. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je 11. januara usvojio ovaj prijedlog koji je u proceduru uputio zastupnik SDP-a Saša Magazinović.
14.01.2021. u 19:26
get url
text

Radi se o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojima se propisuje da zvaničnik koji obnaša dužnost u izvršnoj vlasti, a koji je zatim izabran u zakonodavnu vlast na bilo kojem nivou, mora staviti mandat u mirovanje.

VEZANI TEKST - Objavljen Registar: Duple javne funkcije obavlja 61 funkcioner

- Lice koje je izabrano u zakonodavnu vlast, na svim nivoima u BiH, koje po osnovu ranijeg mandata vrši neku od izvršnih funkcija i odluči nastaviti vršiti tu izvršnu funkciju, dužno je prije prve sjednice organa u koji je izabran staviti svoj mandat u mirovanje do imenovanja druge osobe na izvršnu funkciju ili podnošenja ostavke – navodi se u predloženim dopunama.

Dodatno je pojašnjeno da se za vrijeme mirovanja mandata on dodjeljuje sljedećem kandidatu sa iste liste sa koje je izabrano lice koje mandat stavlja u mirovanje. Nakon prestanka vršenja izvršne funkcije, izabrani član zakonodavnog organa vlasti koji je svoj mandat stavio u mirovanje, nastavlja mandat ako podnese pisani zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH u roku od osam dana od dana prestanka vršenja izvršne funkcije.

- Zabrinjavajuća je praksa neformiranja vlasti nakon izbora, pri čemu brojne osobe u izvršnoj vlasti paralelno obavljaju dužnosti predstavnika u zakonodavnoj vlasti. Takva praksa, osim što nema utemeljenje u demokratskim principima, vodi u opasne presedane – naveo je Magazinović u obrazloženju svog prijedloga.

Da je ovakvo zakonsko rješenje već na snazi, to bi u praksi značilo da, primjera radi, Aljoša Čampara kao apsolutni rekorder ne bi bio u prilici obnašati tri funkcije istovremeno, što je sada slučaj.

Čampara je, podsjetit ćemo, aktuelni federalni ministar unutrašnjih poslova, a u toj se fotelji zadržao uprkos činjenici da je prihvatio mandat u Skupštini Kantona Sarajevo, a zatim i u Domu naroda Parlamenta FBiH, gdje je preuzeo dužnost dopredsjedavajućeg tog Doma.

Praksa je pokazala da Čampara nije u mogućnosti posvetiti se svim funkcijama koje obnaša u punom kapacitetu, što se direktno reflektira i na sigurnosnu situaciju u FBiH, ali i zakonodavnu vlast u FBiH i Kantonu Sarajevo.

Preostalo je još da ovo zakonsko rješenje prihvati Dom naroda, što je izvjesno, uzimajući u obzir jedinstvenu podršku zastupnika u Zastupničkom domu. Prema podacima organizacije Transparency International, trenutno 61 zvaničnik u BiH obnaša višestruke funkcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.