open-navfaktor-logo
search
Jedinstveno
Arheološko istraživanje u Hadžićima: "Niko nas ni mrtve odavde pomjeriti neće"
Ustanovit ćemo ko je ovdje živio i kakav je DNK nosio, da li smo genetski povezani sa našim precima itd. Ja smatram da jesmo. Ovdje leže naši dobri Bošnjani koji su na svoje grobove stavljali stećke teške i po tri-četiri tone, rekao je načelnik Ejubović
29.10.2019. u 15:14
get url
text

Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, Institut za arheologiju  Filozofskog fakulteta Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS i Općina Hadžići pokrenuli su projekat arheološkog istraživanja nekrolopole stećaka "Metaljica" Vilovac kod Tarčina. Radi se o jedinstvenom istraživanju koje se prvi put javlja u Bosni i Hercegovini u ovoj formi.

Cilj je da se, na bazi pronađenih skeleta bogumila utvrde genetske karakteristike srednjovjekovnog bosanskog čovjeka te da se napravi paralela sa današnjim stanovnicima ovog područja, ali i čitave Bosne i Hercegovine. Istraživanje vodi prof. Edin Bujak sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, sa dodiplomskim i postdiplomskim studentima  arheologije.

- Prije svega hvala resornom ministarstvu i Općinskom načelniku Hamdi Ejuboviću koji su imali sluha za jedan ovakav važan projekat. Radi se o jednom novom dometu arheoloških iskopavanja i jedinstvenom projektu u koji  su uključena genetička, antropološka, karbonska istraživanja sa puno interdisciplinarnog rada. Istražit ćemo život i smrt srednjovjekovnih stanovnika ovoga područja. Skeleti će biti analizirani na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju gdje ćemo dobiti DNK analize i genetski kod srednjovjekovne populacije ovoga područja - kazao je rof. Bujak.

Općina Hadžići je jedna od rijetkih općina u Bosni i Hercegovini koja izdvaja znatna sredstva za istraživanje i dokumentovanje kulturno-historijskog nasljeđa. Urađeno je mnogo projekata između kojih je popis stećaka, starih bosnaskih nišana, istraživanja starih srednjovjekovnih gradova na području općine Hadžići.

- Cilj ovoga istraživanja je pronalazak skeleta srednjovjekovnih stanovnika ovoga područja, starih Bošnjana, Bogumila. Skeleti će putem Instituta za geološka istraživanja biti poslani na analizu da se utvrde određene karakteristike i da se eventualno napravi neka komparacija sa današnjim stanovnicima ovoga područja. Ovo je projekat koji je značajan za nivo Bosne i Hercegovine između ostalog što se prvi put javlja u našoj državi - istakao je prof. Vahid Alađuz, predsjednik Komisije za historizaciju Općine Hadžići.

Lokalitet nekropole stećaka "Metaljica" Viovac danas je posjetio i načelnik Ejubović.

- Genetskim i karbonskim analizama utvrdit će se tačna starost ovih sekleta te dužina njihovog života na ovim prostorima. Saznat ćemo jako puno o životu naših predaka i time dodatno saznavati ono što je u historiji Bosne ostalo nerazjašnjeno ili prikriveno. Ustanovit ćemo ko je ovdje živio i kakav je DNK nosio, da li smo genetski povezani sa našim precima itd. Ja smatram da jesmo. Ovdje leže naši dobri Bošnjani koji su na svoje grobove stavljali stećke teške i po tri-četiri tone. Time su ostavili poruku za sva vremena "niko nas ni mrtve odvade pomjeriti neće" - rekao je načelnik Ejubović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.