open-navfaktor-logo
search
Ročište u Sudu BiH
Atif Dudaković i drugi: Mjere zabrane ozbiljno ugrožavaju egzistenciju optuženih i njihovih porodica
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je, nakon više od dvije godine pauze, održano ročište, tačnije statusna konferecija, u predmetu Atif Dudaković i drugi. 
21.03.2022. u 14:43
get url
text

U ovom predmetu optuženi su Atif Dudaković, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Tužilaštvo BiH tereti ih za navodne zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela. Optužnica obuhvaća ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata.

Pored toga, Dudakovića optužnica tereti i za navodne zločine nad pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), počinjene za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Promjena u Sudskom vijeću

Kao što je poznato, zbog velikog broja optuženih u ovom predmetu, a zbog ograničenja uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa, ročišta u ovom predmetu nisu mogla biti održavana, te su se svi optuženi, zajedno sa branjenicima, tužiocima i Sudskim vijećem, posljednji put u sudnici okupili u februaru 2020. godine. 

U međuvremenu je došlo do smrti jednog od optuženih Ekrema Dedića, koji je preminuo u novembru prošle godine, te je u odnosu na njega obustavljen postupak.

Također, došlo je i do promjene u sastavu članova Sudskog vijeća. Dosadašnji član Vijeća sudija Halil Lagumdžija imenovan je za predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, a umjesto njega će u ovom predmetu odlučivati sutkinja Enida Omerbegović. Osim nje, u vijeću je još i sutkinja Minka Kreho, a predsjedavajuća Sudskog vijeća će kao i dosad biti sutkinja Željka Marenić.

Tužilaštvo BiH i odbrane optuženih nisu imali primjedbi na novi sastav Vijeća, kao ni na nadležnost Suda, a konstatovano je da će novoj članici Vijeća trebati oko mjesec da presluša audiozapise sa dosadašnjih ročišta. 

S obzirom na veliki protok vremena, kao i izmjene članova Vijeća, sutkinja Marenić je konstatovala da će se suđenje morati voditi iznova, te predložila da se dosad izvedeni dokazi ne izvode ponovo u sudnici, a sa čim su se složili i Tužilaštvo i odbrane optuženih. Podsjetila je da su se dosad u sudnici čuli iskazi 18 svjedoka, od kojih su neki svjedočili lično, dok su za neke pročitani iskazi jer su u međuvremenu umrli. 

Ranije je Tužilaštvo najavilo da će im biti potrebno više od 500 sati za izvođenje svih dokaza, budući da su najavili 440 svjedoka, od kojih je 16 zaštićenih, i vše od 1.000 materijalnih dokaza. 

Sutkinja je podsjetila tužiteljice Vedranu Mijović i Marijanu Čolo da su dužne 15 dana prije odbrani objelodaniti ko su zaštićeni svjedoci koje planiraju saslušati. Također je kazala kako je "iluzorno u ovim trenucima odbrane pitati da se izjasne o svojim prijedlozima dokaza". 

{$galerijaFotografija}

Današnjoj statusnoj konferenciji prisustvovali su svi optuženi, osim generala Dudakovića, koji nije prisustvovao iz zdravstvenih razloga, a o čemu je njegov advokat Asim Crnalić dostavio relevantnu dokumentaciju. Sutkinja Marenić je pitala Crnalića, s obzirom na te okolnosti, da li se može izjasniti kada bi Dudaković eventualno mogao pristupiti, na što je on kazao da se "ne bi usudio prognozirati". 

- S obzirom na to da ste kazali da će novoj sutkinji trebati oko mjesec da se upozna s dokazima, ja mogu Sud obavijestiti deset dana prije - kazao je Crnalić. 

Iako nije praksa da se na statusnim konferencijama raspravlja o mjerama zabrane, sutkinja Marenić je danas dopustila advokatima pojedinih optuženih da iznesu svoje prijedloge za ukidanje mjera zabrane.

Poznato je da su svim optuženim u ovom predmetu izrečene mjere zabrane putovanja van BiH i oduzete su im putne isprave, što za neke od njih, s obzirom na dužinu trajanja ovog procesa, predstavlja ozbiljan egzistencijalni problem jer su većinom radili van granica BiH, u Sloveniji, Austriji ili nekim od drugih zapadnih zemalja.

Predali pasoše i izgubili poslove

Advokatica Senada Šabića Sabina Hota - Ćatović tako je ukazala da njen branjenik već skoro četiri godine nije u mogućnosti da bude sa svojom porodicom u Austriji, iako se na svaki poziv Tužilaštva uredno odazvao. 

Kazala je da njegova supruga, inače državljanka Austrije, i dvojica maloljetnih sinova žive u toj zemlji, te da mu je zbog nemogućnosti da boravi s njima ozbiljno narušen porodični život. 

- On bi, ukoliko bi mu sud ukinuo zabrane, boravio na tačno određenoj adresi i dolazio bi na svako ročište. Podsjećam da se i u vrijeme istrage kada su ostali optuženi bili uhapšeni, posredstvom advokata odmah javio i došao je u roku 24 sata - kazala je.

Sam Šabić je kazao da je prije određivanja mjera zabrane tokom istrage dolazio pet puta, da nikad nije imao razloga da bježi od bilo čega, te da namjerava i ubuduće dolaziti, samo da mu se dozvoli da bude sa svojom porodicom i da radi u Austriji. Kazao je da je zbog mjera zabrane izgubio posao na kojem je radio više od 15 godina.

Zahtjevu se pridružio i advokat Fatmira Muratovića Ifet Feraget, koji je kazao da njegov branjenik ima potrebu povremeno putovati u Hrvatsku kako bi se susreo sa familijom, kazavši kako on nema namjeru to zloupotrijebiti. Kazao je i da se radi o porodičnom čovjeku koji ima petero djece u Velikoj Kladuši, te da će se uvijek, kao i dosad, odazvati sudskim pozivima. 

Advokatica Mersiha Delić, koja zastupa Samira Solakovića i Muharema Aleševića, također je tražila ukidanje zabrane optuženima, kazavši da je, pored ranijih razloga koje je isticala, u međuvremenu Aleševićeva supruga teško oboljela i redovno mora ići u Zagreb na terapije, dok je Solakoviću ozbiljno ugrožena egzistencija jer je zbog ovog procesa ostao bez posla u Sloveniji.

Isti razlog istaknula je i advokatica Marsela Bajramović, koja zastupa Hasana Ružnica, kazavši da je njen branjenik jedini hranitelj svoje porodice. 

Sutkinja Marenić Tužilaštvu je dala rok od osam dana za odgovor na prijedlog odbrana, a naredno ročište zakazano je za 24. april, za kada je Tužilaštvo zakazalo saslušanje jednog svjedoka iz optužnice. 

Advokat Ifet Feraget kazao je nakon ročišta da je odbrani izuzetno važno da ima nepristrasan Sud, ali i potpuno nepristrasno Tužilaštvo.

- Opštepoznato je da je Bihać bio pod opsadom pune tri godine i da je ovu akciju pokrenula Vojska Republike Hrvatske, a potom i Armija RBiH radi deblokade Bihaća koji je bio blokiran sa tri strane. Ono što ja kao branilac ističem u svakom predmetu kada je u pitanju Sud BiH jeste da ja vjerujem u potpunosti u nepristrasnost Suda Bosne i Hercegovine, ali isto tako očekujem i punu nepristrasnost postupajuće tužiteljice, jer svaka pristrasnost ukida i slobodu i pravdu. Nama je namjera u ovom predmetu da dokažemo punu istinu o odbrani Bosne i Hercegovine, dakle o tome šta se stvarno desilo i da su standardi međunarodnog humanitarnog prava ispoštovani u toku ove akcije - kazao je Feraget.

Sud BiH, Dudaković i ostali, 21.03.2020
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.