open-navfaktor-logo
search
Tribina VKBI
Avdović: U Izbornom zakonu BiH kojeg su Amerikanci preko Schmidta podržali ima narušavanja američkih vrijednosti
Novinar i publicista Erol Avdović smatra da je trenutno prioritet američke administracije rat u Ukrajini, da je BiH po strani i da je regionalni prioritet Kosovo.  
04.01.2023. u 17:30
get url
text

Avdović je danas na tribini Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca govorio o temi "Pogled iz New Yorka – Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan" te tom prilikom analizirao američku politiku, intencije i namjere. 

Podsjetio je da se na BiH, tokom rata, gledalo sa empatijama, kroz medije, onako kako je CNN doživljavao rat u BiH.

BiH je, podsjeća on, svakodnevno i stalno bila na naslovnim stranama medija, za razliku od rata u Ukrajini, koga nema svaki dan u medijima, ne onoliko koliko je bilo BiH. 

Danas, kaže on, BiH nije svakodnevno na naslovnim stranicama u SAD-u, ali je još uvijek prisutna, i na ljestvici prioriteta američke administracije je na 26. mjestu. 

Iako danas izgleda da američka administracija ima jedan plan, a pojedini političari drugi, Avdović kaže da to nije tako i da se  zna se ko šta radi. 

Tako naprimjer, specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar radi ono što je strategija SAD-a i to ne odudara od onoga što je važno. 

- Da se BiH očuva u svom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, ali i da se pomogne neko demokratsko vrijenje unutar same BiH, ne nužno sa istim akterima koji su bili sve ovo vrijeme - kaže Avdović. 

Drugo, dodao je, ima naizgled, anahronih elemenata u odnosu na ono što su proklamovane američke vrijednosti: demokratija, sloboda, ljudska prava.  
 
- Jer, vidimo u Izbornom zakonu BiH, koga su Amerikanci preko visokog predstavnika Christiana Schmidta podržali, i te kako ima narušavanja ljudskih prava, narušavanja onoga što su osnovne američke vrijednosti – istakao je Avdović.  

U tome su, dodaje, prigovori prema američkoj administraciji opravdani, s tim što treba imati u vidu da su zaista prioriteti američke administracije nešto drugo, nego što je BiH. 

- Prioritet američke administracije je Ukrajina, rusko-ukrajinski rat, i u tom kontekstu se sve računa i analizira. To su prioriteti, a BiH je po strani – potcrtao je Avdović.  
 
Amerika ima i regionalni prioritet, smatra on, a to je Kosovo i "Amerikancima je veoma stalo da se riješi problem Kosova, odnosno, priznavanja Kosova od strane Srbije, ako je do toga uopće moguće doći".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.