open-navfaktor-logo
search
Poruke
Bajramska hutba u Zenici: Ne smije se dozvoliti palestinizacija BiH i Bošnjaka
Centralna manifestacija obilježavanja Ramazanskog bajrama u Muftiliku zeničkom održana je u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu govorio muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević.
13.05.2021. u 09:07
get url
text

Dizdarević je vjernicima naglasio kako je "Allahova milost velika i da je prepoznajemo u svemu što je Allah stvorio", a da je mubarek mjesec ramazan posvjedočio kako "nema tog nagona koji se ne može nadvladati; planine na koju se ne može popeti te cilja koji se ne može dosegnuti". 

- Naše su misli sa našom braćom u Palestini, koji sa strepnjom i strahom dočekuju ovo jutro… Pored iskrenih dova i osude zla, Bošnjaci u Evropi mogu naučiti da ne smiju dozvoliti palestinizaciju Bosne i Hercegovine i Bošnjaka - poručio je Dizdarević.

Napomenuo je da su Palestinci okruženi milionima Arapa i muslimana ali, izgleda, prepušteni sudbini, te da je to "jedini narod koji čuva naša sveta mjesta".

- Palestinizacija BiH znači gubitak države i sukobljavanje, što su neke stvari koje i danas vidimo u BiH. Mnoge su sile podigle glavu, jer su osjetile našu slabost… Politički protivnici postaju krvni neprijatelji, a u javnosti je poznat sve grublji jezik kojim se produbljuje taj sukob - istakao je Dizdarević.

Napada, kazao je, nije pošteđena ni Islamska zajednica u BiH, koja je "jedina zajednica gdje su Bošnjaci jedan kroz jedan svoj na svome", a narod bez autoriteta i nije narod, nego masa "koju je lako oblikovati".

- Najpreča vjerska i patriotska dužnost je da uradimo svoj posao najbolje što možemo… Pokvarenost međusobnih odnosa je britva koja sve siječe - upozorio je Dizdarević.

I sutrašnji Dan šehida, istakao je muftija Dizdarević, podsjeća na sve žrtve koje su na putu ostvarivanja slobode bošnjačkog naroda dale svoj život.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.