open-navfaktor-logo
search
Ohrabrujući rezultati
Banjski turizam u Olovu: U Aquatermu se traži krevet više
Iako pod sve pokazatelje poslovanja tokom posljednja tri mjeseca nije podvučena crta, u Javnoj zdravstvenoj ustanovi banjsko-rekreativni centar Aquaterm u Olovu su zadovoljni rezultatima ljetne sezone i do kraja godine već su popunjeni svi kapaciteti, a na listi čekanja je 150 osoba.
11.09.2022. u 20:16
get url
text
Banja Olovo

Dr. specijalsta fizkalne medicine i rehabilitacije Anela Sadiković, v. d. direktorice Aquaterma, za Faktor ističe povećanje broja gostiju koji dolaze iz Evrope, Amerike i Australije i sve više gostiju iz Bosne i Hercegovine.

- Od početka ove godine popunjenost Aquaterma je sto posto i sa rezervacijama svi naši kapaciteti su popunjeni do kraja 2022. godine. Na listi čekanja bilježimo oko 150 osoba, a imamo 200 kreveta za smještaj, pa planiramo izgradnju novog objekta za smještaj gostiju - kaže Sadiković.

Broj noćenja u banji završno sa augustom ove godine iznosio je 40.358, ističe direktorica.

- Prihodi su od početka godine do augusta od noćenja iznosili oko 2,7 miliona maraka, a očekujemo da ukupni prihodi od noćenja do kraja 2022. godine budu oko četiri miliona maraka i više od 55 hiljada ostvarenih noćenja. Gosti koji nam dolaze iz Njemačke, Švicarske, Amerike i Australije su naši ljudi koji žive i rade u spomenutim državama. Desi se i da bude stranaca, ali to su sporadični slučajevi. Od domaćih gostiju najbrojniji su iz boračke populacije koji borave kod nas iz Zeničko-dobojskog kantona, Sarajevskog kantona i Zapadno-hercegovačkog kantona.

To je veliki uspjeh jer su sve cijene porasle, ali Aquaterm sve bolje posluje.

- Ovo je preporod u poslovanju banje jer sve je bilo stalo zbog pandemije koronavirusa. Tri mjeseca bili smo zatvoreni i primali smo minimalnu plaću od 420 maraka, dok je dvadesetak radnika dobilo i otkaz, koje smo kasnije vratili na posao. Kada smo bili zatvoreni, iskoristili smo to za renoviranje banje. Od januara ove godine dobro poslujemo i naš fizioterapeut sa srednjom stručnom spremom ima plaću oko 1.050 maraka bez toplog obroka i naknade za prijevoz. Ljekar opće prakse ima neto plaću oko 2.100 maraka, a ljekar specijalista oko 2.400 maraka. Konobari imaju neto plaće oko 800 maraka, a spremačice imaju najmanje neto plaće oko 560 maraka. Sve ukupno u banji je zaposleno oko 100 radnika – ističe Sadiković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.