open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Bastahu još 20 godina zatvora za zločine u Vlasenici, izrečena mu jedinstvena kazna od 35 godina
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas i javno objavio prvostepenu presudu kojom je Predrag Bastah, zvani Car, osuđen na (još) 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, saopćeno je iz Suda BiH. 
22.03.2022. u 10:43
get url
text

- Optuženom Predragu Bastahu je za navedeno krivično djelo, u skladu s odredbama KZBiH, utvrđena kazna zatvora trajanju od 20 (dvadeset) godina, dok je kao ranije utvrđena uzeta kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 22 (dvadeset i dvije) godine, izrečena pravomoćnom presudom Suda BiH 4. februara 2010. godine, pa je optuženom izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 (trideset i pet godina) - naveli su iz Suda.

Optuženom se u izrečenu kaznu uračunava vrijeme provedeno na izdržavanju kazne po ranijoj pravomoćnoj presudi, kao i vrijeme provedeno u pritvoru, u predmetu Suda BiH počev od 28. januara 2008. godine, pa nadalje.

- Optuženi Predrag Bastah prooglašen je krivim što je u periodu od 21. aprila 1992. godine do kraja septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srpske Republike BiH, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva općine Vlasenica, znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a RS, SJB Vlasenica, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi. To je učinio učestvujući u zajedničkom planu i njegovom doprinošenju ostvarenju zajedničkog cilja lišavanja drugih osoba života, odnosno ubistvima.

Prema optuženom Predragu Bastahu odbijena je optužba u dijelu koji se odnosi na osobe obuhvaćene ranijom pravomoćnom presudom, kako je naznačeno u izreci
presude.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 dana od prijema pismenog otpravka iste.

Bastah se tereti da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SBJ) Vlasenica, zajedno s još dvojicom pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) sudjelovao u ubistvu 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva na području općine Vlasenica.

- Optuženi je vršio obezbjeđenje mjesta strijeljanja i, uz prijetnju oružjem, usmjeravao žrtve koje su se nalazile u autobusu na mjesto gdje su ubijane, a žrtve su prethodno dovezene autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici i iz logora "Sušica".

Tijela su pronađena i ekshumirana 2000. godine na istom mjestu gdje su žrtve i strijeljane.

Bastah se nalazi na izdržavanju dugogodišnje kazne od 22 godine zatvora koju mu je izrekao Sud BiH zbog učešća u ubistvima civila, nezakonitim zatvaranjima, prisilnim nestancima i preseljenju stanovništva na području Vlasenice.

Tom presudom je proglašen krivim po devet od ukupno 16 tačaka optužnice, između ostalog za ubistva civila Muje Klance, te Tife i Zejne Ambešković, kao i da je u junu 1992. u vlaseničkom selu Jarovlje učestvovao u zarobljavanju Ibrahima Lele i njegovom odvođenju iz logora "Sušica", od kada mu se gubi svaki trag.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.