open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
Bećirović: HDZ-ov izborni zakon bi uveo još veću diskriminaciju i etnički aparthejd
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović (SDPBiH) izjavio je danas u Sarajevu da je HDZ-ov prijedlog za izmjene izbornog zakona u potpunoj suprotnosti sa evropskim principima i standardima, te da bi uveo još veću diskriminaciju i etnički aparthejd.
26.04.2022. u 13:44
get url
text

- Takav zakon u cjelovitoj parlamentarnoj proceduri u skladu s Ustavom BiH nikada ne može biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH - potcrtao je Bećirović.

Dodao je da je na današnjoj sjednici namjeravao tražiti informaciju Vijeća ministara BiH o posljedicama nedavnih zemljotresa s konkretnim prijedlogom mjera pomoći ugroženom stanovništvu.

Također, Bećirović je želio predložiti i razmatranje informacije Tužilaštva BiH o provođenju istrage protiv osoba koje su pokrenule neustavni postupak pravne secesije bh. entiteta RS od međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Hitna sjednica Doma naroda PBiH, na kojoj je trebao biti razmatran zahtjev delegata iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda: Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Sjednici nisu prisustvovali delegati iz Kluba bošnjačkog naroda: Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Bakir Izetbegović i Munib Jusufović, te delegat iz Kluba srpskog naroda Mladen Bosić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.