open-navfaktor-logo
search
Oštra poruka
Bećirović: Vučiću, nema paralele između Kosova i Republike Srpske
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je "pred Srbijom težak period zbog Kosova i Republike Srpske", na što je potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović poručio kako se Vučiću mora poslati jasna poruka da je nedopustivo i neutemeljeno praviti bilo kakvu paralelu između Kosova i bh. entiteta RS.
31.10.2021. u 11:59
get url
text

- Državni predstavnici Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici međunarodne zajednice, moraju Vučiću poslati jasnu poruku da Kosovo i bh. entitet RS ne mogu nikako stati u istu rečenicu. Nedopustivo i neutemeljeno je praviti bilo kakvu paralelu između Kosova i bh. entiteta RS. Vučić bi morao znati da je Kosovo bilo autonomna pokrajina unutar jugoslovenskog federalizma i da je imalo svoje predstavnike u najvišim institucijama bivše Jugoslavije. Vučić treba zapamtiti za sva vremena da neće Bosna i Hercegovina plaćati ceh pogrešne srbijanske politike koja je na Kosovu sistematski kršila prava Albanaca, kao i činila i brojne zločine i masovno protjerivanje albanskog stanovništva - navodi Bećirović.

VEZANI TEKST - Vučić o RS-u i Kosovu: Zašto se podgrijava krompir kad ništa nije isto kao devedesetih

Dodaje, kako s druge strane, bh. entitet RS nije postojao ni u Jugoslaviji ni u Bosni i Hercegovini sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kada je pozicioniran kao entitet u nezavisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi Bosni i Hercegovini.

- Za Vučića bi, također, bilo korisno da ne zaboravi da su najviši politički i vojni vrh bh. entiteta RS osuđeni na najvišim svjetskim sudovima za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine, a Srbija da nije spriječila genocid, iako je to bila dužna prema zvaničnim konvencijama Ujedinjenih nacija. Zbog toga, kao i zbog brojnih drugih razloga, zvaničnici Srbije moraju znati da nemaju ni moralno, ni pravno, ni političko, ni historijsko pravo da na bilo koji način i u bilo kojem kontekstu povezuju Kosovo s bilo kojim nedjeljivim dijelom Bosne i Hercegovine - rekao je Bećirović, saopćio je SDP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.