open-navfaktor-logo
search
Član UO KSBiH
Berbić: Niko se ne osjeća izigranim, ne kajemo se, igrali smo i u ratu
Na sjednici Upravnog odbora Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine (KSBiH) koja je u utorak održana u Zenici postignut je dogovor kojim je riješena kriza u kojoj se nalazila klupska košarka.
20.10.2021. u 21:18
get url
text

Nakon što se timovi iz KSRS i sarajevski Sparsi nisu pojavili na mečevima prvog kola, od naredne runde domaćeg šampionata više nećemo svjedočiti scenama u kojima se na parketu pojavio tek jedan tim ili nijedan!

VEZANI TEKST - Dobre vijesti iz Zenice: Upravni odbor KSBiH riješio krizu, igra se Prvenstvo BiH

Na jučerašnjoj sjednici je potvđeno i da je Široki prvak za prošlu sezonu, dok su Igokea, Borac i Sparsi vraćeni u Prvenstvo BiH, što je bio jedan od preduvjeta rješavanja krize u domaćoj klupskoj košarci.

- Sretan sam da je situacija napokon riješena - kazao nam je Aid Berbić, član UO KSBiH i predsjednik OKK Sloboda.

- Uopće se ne kajem jer smo mi (Sloboda, op. a.) za vikend izašli na parket i odigrali utakmicu. Time smo pokazali da niko nije iznad sistema. Široki je bio bolji, pobijedio i tu nema šta da se priča, nemamo razloga da se kajemo jer smo igrali prvo kolo. Samo smo pokazali da će se Prvenstvo BiH igrati - dodao je prvi čovjek tuzlanskog kluba.

Prema Berbićevim riječima, jučerašnji sastanak UO KSBiH u Zenici bio je najlakši u posljednje tri godine otkako je on član ovog tijela.

- Slobodno mogu reći da je sjednica Upravnog odbora KSBiH bila najlakša i najrelaksiranija otkako sam ja član ovog organa, a to su već neke tri godine. Sve smo dogovorili za pola sata, a to je za dobrobit naše košarke - naglasio je Berbić.

Dogovor koji je postignut jučer jedini je normalan i logičan, makar za sve one koji žele dobro domaćoj klupskoj košarci.

- Niko od timova koji su se pojavili na parketu u prvom kolu se ne osjeća izigranim. Pa i ekipe iz RS-a su bile za to da se igra jer su formirali rostere, popisali ugovore, dali jednu-dvije plaće... Mislim da su svi skontali da će lige biti, kakve-takve. Igrali smo u ratno doba, rat nas nije mogao zaustaviti, a da ne igramo sada u 21. vijeku - istakao je član UO KSBiH.

Berbić je kazao kako je pokazana ozbiljnost u rješavanju problematike koja je mučila domaću košarku, što je bilo potrebno jer, kako kaže predsjednik Slobode, ipak je naš Savez bio taj koji je početkom ovog mjeseca ugostio Generalnu skupštinu FIBA-e, prvu nakon 20 mjeseci.

- Dobili sve pohvale za tu organizaciju i mogu još samo jednom reći da je dobro što se sve riješilo, neću da pogađam i nađagam kako bi se sve odvijalo, ali znam da bismo istrajali - rekao je Berbić te naglasio:

- Donijeli smo odluke o načinu takmičenja za naredne tri sezone, vršenju rotacija i usvojili propozicije. Mijenjat će se samo komesar.

U drugom kolu Prvenstva BiH za košarkaše sastaju se: Spars - Čelik, Bosna Royal - Mladost, Široki - Posušje, Leotar - Sloboda, Bratunac - Promo, Zrinjski - Radnik.

U ženskoj konkurenciji će igrati: Konjic - Play Off, Leotar - Mladi Krajišnik, Orlovi - Čelik, Lavovi - Fenix, Jedinstvo - RMU Banovići.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.