Službena posjeta

Bh. delegacija s Cornejom o procesu nabavke vakcina putem COVAX mehanizma

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević predvodila je delegaciju Bosne i Hercegovine na sastanku sa Santiagom Cornejom, direktorom COVAX Ureda.

Na sastanku su predstavljeni svi izazovi i problemi sa kojima se suočila BiH u procesu nabavke vakcina putem COVAX mehanizma. Poseban naglasak je stavljen na raspored preostalih sredstava kao i buduće potrebe Bosne i Hercegovine u okviru COVAX mehanizma nabavke vakcina protiv COVID-19 zaraznog oboljenja.

Direktor Cornejo je upoznao delegaciju sa portfeljom COVAX mehanizma kao i budućom dinamikom isporuke preostalih cjepiva.

Razgovarano je o različitim modelima buduće saradnje koji će biti predstavljeni entitetskim vladama, temeljem čega će se donijeti odluka o nastavku suradnje sa GAVI-jem.

U sastavu bh. delegacije bili su i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Dušan Kojić, koordinator Sektora za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH, te Davor Bošnjak, šef Ureda ministrice civilnih poslova BiH.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga