open-navfaktor-logo
search
Zenička obilaznica
BiH na Dan državnosti dobila 11 kilometara autoceste
Bosna i Hercegovina danas je, na Dan državnosti, dobila 11 novih kilometara autoceste. Javno preduzeće Autoceste FBiH organiziralo je danas simbolično otvaranje i obilazak novoizgrađenog dijela autoceste na Zeničkoj obilaznici.
25.11.2020. u 14:42
get url
text

Riječ je o dionicama Drivuša - Klopče, Klopče - Donja Gračanica i dijela Donja Gračanica (Zenica sjever) - Tunel Zenica na kojima je izgrađeno sedam vijadukta, četiri tunela, jedan most, petlja s naplatnim mjestom i vanjska saobraćajnica od naplatnog mjesta do priključka na magistralnu cestu M-17.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 225 miliona eura, a sredstva su osigurana putem Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te bespovratnim sredstvima Evropske unije u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Ovo je jedan od najzahtjevnijih poduhvata na Koridoru Vc, prije svega zbog konfiguracije terena, velikog broja mostova, vijadukta i tunela, ali i poteškoća koje su se javile prilikom gradnje kao što su klizišta i podzemne vode.

{$galerijaFotografija}

Ekipa Faktora provozala se danas novoizgrađenom dionicom Zeničke obilaznice i uvjerila se u sve ono što je prethodnih godina urađeno na ovom projektu. 

VEZANI TEKST - BiH dobija 11 novih kilometara autoceste, pogledajte kako izgledaju dionice

Na dionici se nalazi 50 objekata i vrlo mali dio je otvorene trase.

Autocesta će biti u funkciji kada se objavi uredba o visini naknade za korištenje ovog dijela dionice u Službenom glasniku FBiH što se očekuje u narednih nekoliko dana. Trenutno je u izgradnji 40 kilometara autoceste.

 

Otvaranje dionice autoputa Zenička obilaznica 25.11.2020
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.