open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Biščević-Tokić: Privremeno zabraniti zapošljavanje u javnim preduzećima u KS
Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić uputila je inicijativu na današnjoj sjednici da se zabrani zapošljavanje aktuelnoj Vladi Kantona Sarajevo u javna preduzeća i institucije koje se finansiraju iz budžeta KS.
25.02.2020. u 11:11
get url
text

- Zabranjuje se Vladi KS i resornim ministarstvima davanje saglasnosti za prijem u radni odnos uposlenika na određeno i neodređeno vrijeme u organima uprave Kantona Sarajevo, zavodima, direkcijama, agencijama, upravnim organizacijama, pravnim licima sa javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji su osnivači Kanton, te u privrednim subjektima u kojim kanton učestvuje sa 50 posto ukupnog kapitala - navela je Biščević-Tokić u inicijativi.

Zastupnica dalje u svojoj inicijativi traži da se institucije i javna preduzeća obavežu da ponište javne konkurse za prijem u radni odnos koji su u toku, kao i da obustave prijem u radni odnos bez javnog konkursa.

- Zabranjuje se javnim subjektima iz tačke 1. Zaključka donošenje novih ili izmjenu i dopunu postojećih pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ili drugih akata kojima se reguliše pitanje sistematizacije radnih mjesta. Kao i interna premještanja zaposlenika unutar ustanova, preduzeća, organa uprave i ministarstava. Obavezuje se Vlada KS, nadzorni i upravni odbori, ovisno o nadležnosti, da ponište konkursne procedure i obustave dalju proceduru izbora i imenovanja direktora i članova uprava javnih subjekata koji su u toku – navodi se u inicijativi.

O ovoj inicijativi izjasnit će se zastupnici na današnjoj sjednici. Ukoliko bude usvojena obustavit će se zapošljavanje do imenovanja nove Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.