open-navfaktor-logo
search
Humanitarna kriza
Borrell poručio Dodiku: Centre za migrante otvarati ravnomjerno na teritoriji cijele BiH
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell razgovarao je danas telefonski s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom o teškim humanitarnim uslovima u kojima se nalaze migranti u zemlji, objavila je Služba za vanjske poslove EU.
11.01.2021. u 21:27
get url
text

U saopćenju se navodi kako je Evropska unija u nekoliko navrata pozivala bh. vlasti da ubrzaju aktivnosti kako bi se riješila ozbiljna humanitarna kriza u Unsko-Sanskom kantonu te osigurali osnovni životni uvjeti za sve ugrožene osobe koje spavaju na otvorenom u hladnim i ekstremnim okolnostima.

- Visoki predstavnik Borrell je podsjetio predsjedavajućeg Dodika na potpunu posvećenosti EU da pomogne Bosni i Hercegovini, pružajući financijsku podršku od više od 88 miliona eura i, između ostalog, u potpunosti opremivši prihvatni centar Bira, koji je neupotrijebljen. Pozvao je bh. vlasti da rade na održivim rješenjima, posebno otvaranju centara ravnomjerno na teritoriji cijele zemlje - navodi se u saopćenju.

Borrell je istakao da će u protivnom BiH osjetiti teške posljedice na svojoj reputaciji.

- EU računa da će oni na vlasti u zemlji preuzeti potpunu odgovornost, hitno djelovati i učinti šta je neophodno kako bi pružili hitnu podršku i radili na dugoročnim rješenjima - dodaje se u saopćenju iz Brisela.

Borrell se o ovome oglasio i na Twitteru. Napisao je kako ljudi ne mogu umirati u snijegu ako postoje potpuno opremljeni objekti koje finansira EU. Humanitarna pomoć, dodao je, uvijek treba stajati iznad razlika političkih vođa i ujediniti, a ne podijeliti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.