open-navfaktor-logo
search
Izvoz simboličan
Bosna i Hercegovina iz Kine uvozi ljudsku i životinjsku krv pripremljenu za upotrebu
Iz Kine sve češće stižu najave o većem uvozu robe iz Bosne i Hercegovine, ali zvanični podaci govore da je robna razmjena između dvije zemlje uglavnom još jednosmjerna ulica jer pokrivenost uvoza izvozom je samo 6,3 posto.
17.02.2022. u 19:45
get url
text
Kina

O povećanju izvoza iz BiH za Kinu takve najave često se saopćavaju i iz Vijeća ministara BiH.

Prije nekoliko dana premijer Kine Li Keqiang rekao je na sastanku s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom u Pekingu da je Kina spremna proširiti trgovinsku i investicijsku saradnju s Bosnom i Hercegovinom,

- Li je rekao na sastanku da će Kina uvoziti više visokokvalitetnih specijaliziranih poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine, kao i promovisati provedbu projekata energetske i infrastrukturalne saradnje - navedeno je u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Faktor je u Vanjskotrgovinskoj komori BiH provjerio koliko uvozimo, a koliko izvozimo u Kinu.

- Obim vanjskotrgovinske razmjene sa Kinom u 2021. godini je iznosio 618 miliona maraka gdje se na uvoz odnosi 583 miliona, a na izvoz 37 miliona maraka, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom BiH samo 6,3 posto. Uvoz je rastao za 18,6 posto, a izvoz za 38,2 posto u odnosu na 2020. godinu – ističu iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prema podacima VTKBiH, iz Kine je BiH u 2021. godini uvozila pljosnate valjane proizvode od željeza (57,4 miliona KM), nove vanjske pneumatske gume (16,8 miliona KM), igračke (16,1 milion KM), ljudsku i životinjsku krv pripremljenu za upotrebu (15,4 miliona KM), obuću (11,4 miliona KM), mašine za automatsku obradu podataka (10,4 miliona KM), električne aparate za žičanu telefoniju i telegrafiju.

U 2021. godini BiH je najviše izvozila drvo obrađeno po dužini (10 miliona KM), proizvode od cinka (3,9 miliona KM), namještaj i njegove dijelove (1,5 miliona KM), ostaci od aluminija (629 hiljada KM), listovi furnira i listovi za šperploče (239 hiljada KM).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.