open-navfaktor-logo
search
Zagreb i Lukavica
Braća po lošim namjerama prema BiH: Milanović i Dodik u istom danu s Grcima o konstitutivnosti naroda
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak se u Zagrebu sastao sa premijerom Grčke Kiriakosom Micotakisom, a jedna od tema, kako je saopćeno sa Pantovčaka, bila je i Bosna i Hercegovina. 
11.02.2022. u 13:06
get url
text

- Poseban naglasak stavili su na stanje u jugoistočnoj Evropi, prije svega u BiH. Milanović je ponovio kako je važno da se sačuva status Hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda te osigura legitimna zastupljenost Hrvata u BiH u svim tijelima vlasti - navedeno je u saopćenju.

Skoro 400 kilometara dalje istog dana, Milanovićev politički brat iz naše države, za kojeg kaže da se s njim o svemu dogovori za 10 minuta, član Predsjedništva Milorad Dodik susreo se u Lukavici sa ambasadorom Grčke u BiH Dimitriosom Papandreuom.  

- Politika RS-a i njeno opredjeljenje jeste očuvanje mira i stabilnosti, ali sa druge strane moramo se boriti za poštivanje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma jer on omogućava ravnopravan tretman entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH - naglasio je Dodik, prenio je RTRS.

Papandreu je ocijenio da uvođenje sankcija RS-u i njenim političkim predstavnicima nije dobra metoda, ističući da je Valentin Inzko nametanjem Zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina otvorio Pandorinu kutiju, a neki žele da sankcijama otvore i drugu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.