open-navfaktor-logo
search
Gori Twitter
Brojne osude govora crnogorskog premijera: "Đe će ti duša prodani Dritane Abazoviću?"
Dritan Abazović, premijer Crne Gore danas je u Potočarima tokom govora na komemoraciji između ostalog rekao da "genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara". 
11.07.2022. u 15:28
get url
text

Abazovićevo relativiziranje genocida i skandalozan govor izazvao je brojne oštre reakcije na društvenim mrežama.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak napustio je zajedno sa članovima svoje delegacije salu kada je Abazović počeo svoj govor. 

- Čitava naša delegacija je napustila salu kada je ovaj bijednik izašao za govornicu. Zgrožen sam što mu je uopće dozvoljeno da skrnavi ovaj skup politikantstvom - kazao je Čanak. 

Novinar i publicista Šeki Radončić poručio je crnogorskom premijeru: 

- Đe će ti duša prodani Dritane Abazoviću?

Reagirao je i Miodrag Vlahović, diplomata i predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora.

- Ova bezočna banalizacija i kvazi-humana "generalizacija" obesmišljava i obezličava suštinu i karakter srebreničkog genocida i prikazuje govornika u pravom, stupidno-sramotnom svjetlu. Tamo neki ljudi su pobili tamo neke ljude, njih 8372, Abazoviću? To je poruka? - napisao je Vlahović i označio u tvitu Vladu Crne Gore. 

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković se izvinio zbog Abazovićevog govora. 

- U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, položili smo vijenac na spomenik u parku na Pobrežju. Da se više nikada i nikome ne ponovi! Osjećam potrebu i da se našim prijateljima u Bosni i Hercegovini izvinim zbog govora premijera Abazovića na komemoraciji u Potočarima - istakao je Vuković. 

Oglasile su se i Majke Srebrenice. 

- Premijer Dritan Abazović da se izvini nama i svih žrtvama genocida u Srebrenici. Naša djeca su ubijena samo zato što su Bošnjaci, ubila ih je organizovana vojska. U Potočarima nema mjesta za relativizaciju zločina - poručile su mu majke Srebrenice. 

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Raško Konjević je istakao da je genocid počinjen nad Bošnjacima. 

- Genocid je skup KD izvršenih sa namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva. Genocid je počinjen nad Bošnjacima!!! "Presuda" da 8.372 Bošnjaka bude ubijeno bilo je njihovo ime i prezime - napisao je Konjević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.