open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Čamparu pitali šta je on radio dok su migrante iz RS-a prebacivali u FBiH; ko o čemu, SBB o izlasku iz Vlade
Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH koja se održava u Sarajevu u okviru delegatskih pitanja, delegat Hadis Jusić se osvrnuo na migrantsku krizu u Unsko-sanskom kantonu izrazivši svoje nezadovoljstvo odgovorima koje je dobio.
01.10.2020. u 14:49
get url
text

Delegat Aner Žuljević zatražio od Agencije za bankarstvo FBiH da odgovori da li je kontrolisala provedbu moratorija banaka jer postoje informacije sa terena koje govore da se ljudima obračunavaju kamate za period moratorija.

- Želim da izrazim nezadovoljstvo jer nisam dobio odgovore na ranije postavljena pitanja Ministarstvu sigurnosti BiH. Dobio sam odgovor o Federalnog ministarstva finansija. A pitanje se ticalo migranata. Tada sam pitao Ministarstvo sigurnosti koliko je povučeno sredstava iz međunarodnih organizacija za migrante, od toga koliko na sigurnosnu komponentu. Jutros ponovo imamo ubistva i ranjavanja u USK. Oni kojih se tiče ovaj problem zatvaraju uši - rekao je Jusić.

Delegat Žuljević je imao pitanja za direktora Agencije za bankarstvo FBiH.

- Radi se o potpuno nekompatibilnim izjavama direktora te Agencije i prakse koja se provodi u okviru mikrokreditnih organizacija i bankarskih institucija kada je u pitanju moratorij koji je donijela Agencija nakon sastanka sa premijerom FBiH kao pomoć građanima u okolnostima COVID-19 koji ostaju bez posla i ne mogu plaćati rate kredita. Tražim od Agencije da mi dostavi odgovore na pitanje da li je kontrolisala provođenje svoje odluke o moratoriju. Informacije s terena govore da nakon isteka moratorija od tri mjeseca, dobili su obračun moratorija kamata koje trebaju platiti kako bi mogli koristiti dodatno moratorij od tri mjeseca iako se ništa u njihovom statusu nije promijenilo u smislu ostvarenja prihoda. Sve ovo izgleda kao nova pljačka, a ne pomoć građanima u Covid-vremenu. Činjenica je da se traži odmah naplata tih kamata za ovaj period, zašto se nije napravio moratorij na obračun, a ne samo otplatu - rekao je Žuljević.

Delegat Elmedin Konaković (NIP) je prozvao premijera FBiH Fadila Novalića zbog afere s respiratorima.

Konaković kaže da nije imao ranije priliku da mu postavi pitanja i iz razloga što je i sam prebolovao koronavirus.

- Pitam premijera Novalića zašto je ovaj Dom i javnost zamajavao i lagao da nije uzpoznat sa aferom "Respiratori" i počiniocima, i govorio da o tome ništa ne zna, a onda se pokazalo da je znao. Da li osjeća barem mrvicu srama i kako može stati pred ljude u domovima i nastaviti biti premijer. Pravi se kao da se ništa od toga nije dogodilo - rekao je Konaković.

Mnogi delegati su imali primjedbe jer, iako su davno postavili delegatska pitanja, na njih nikada iz Vlade FBiH nisu dobili odgovore.

Sandra Imširović (DF) imala je pitanje upućeno federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari, i to da li je Ministarstvo na čijem je čelu ikada preduzelo aktivnosti da spriječi ilegalno prebacivanje migranata iz RS-a u FBiH.

Senad Ahmetović iz SBB-a je tražio da mu se odgovorio koliko je oboljelih od COVID-19 preživjelo svoje priključenje na respiratore.

- Tražimo od Doma, u nadležnosti CIK-a da predloži pojačane kontrole glasova putem pošte. Tražimo da se što prije formira nova Vlada FBiH, SBB će svoje ministre povući jer Vlada je krnjava kao i Dom naroda. Glasat ćemo za smjenu Vlade FBiH i postavljanje nove, svoje ministre povlačimo u roku od pet minuta - rekao je Ahmetović.

Delegat iz SBB-a, što je zanimljivo, nije najavio povlačenje svih SBB-ovih kadrova, poput onih na direktorskim pozicijama, upravnim i nadzornim odborima i tome slično. 

Delegat Jasmin Duvnjak (SDA) je tražio da se za sve zdravstvene radnike u FBiH osigura besplatna vakcinacija protiv gripe. 

Na sjednici je zatraženo da Vlada FBiH do 10. oktobra podnese Parlamentu FBiH plan vakcinisanja protiv gripe, koliko doza je naručeno. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.