open-navfaktor-logo
search
Aranžmani u RS-u
Čarter letovi: Doplate za gorivo od 50 maraka po putniku
Sve aviokompanije angažovane na čarter letovima za Tursku i Egipat prinuđene su da koriguju cijene zakupa aviona zbog porasta cijena aviogoriva za skoro 100 posto, te će turističke agencije morati uvesti doplate za gorivo od 50 maraka i više po putniku, što zavisi od dužine trajanja leta.
12.06.2022. u 16:27
get url
text

Ove doplate se uvode za sve putnike koji su do sada uplatili ljetne aranžmane u Turskoj ili Egiptu, navodi se u zajedničkom saopćenju aviokompanija, Asocijacije turističkih agencija Republike Srpske i turističkih agencija zakupaca čarter letova.

Sve angažovane avio-kompanije i turističke agencije postigli su dogovor o čarter letovima za ovu sezonu krajem prošle i početkom ove godine, a u međuvremenu su na tržištu naftnih derivata nastupile okolnosti koje u tom trenutku nije bilo moguće predvidjeti, navodi se u saopćenju.

Može li doći do poskupljenja ranije uplaćenih turističkih aranžmana i pod kojim uvjetima pojasnio je za Faktor, Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija u BiH.

- Ima nekoliko razloga kada može doći do poskupljenja ljetnog aranžmana recimo ako dođe do devalvacije valute, poskupljenja goriva za avione, poskupljene aerodromskih taksi ili uopće poskupljenja prijevoza, ili poskupljenja hotelskih usluga i to se može desiti ako poskupljenje iznosi više od tri posto, što je naznačeno u Opštim uvjetima putovanja turističkih agencija. Nikome nije u interesu ako nije došlo do drastičnog poskupljenja da se dižu cijene već uplaćenog aranžmana, ukoliko nije došlo do iznenadnog povećanja cijena goriva i ostalog što sam nabrojao, jer ako to nije tačno rizikuju da ih neko može tužiti – kaže Bibanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.