open-navfaktor-logo
search
Moguće i druge opcije
Cavusoglu: SAD bi trebao isporučiti avione koje je Turska platila ili vratiti novac
Sjedinjene Američke Države (SAD) trebale bi isporučiti borbene avione F-35 koje je Turska platila, vratiti novac ili umjesto toga ponuditi neki drugi proizvod, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u četvrtak.
28.10.2021. u 12:18
get url
text

- Ako SAD ne želi riješiti pitanje F-35 ili ako to američki Kongres blokira, Turska će razmotriti druge opcije, uključujući kupovinu SU-35 ili SU-57 (ruske proizvodnje) - kazao je Cavusoglu u televizijskom intervjuu za kanal "CNN Turk".

Turska i SAD složili su se da nastave razgovore o rješavanju pitanja u vezi s programom F-35, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane Turske. Predstavnici ministarstava odbrane Turske i SAD-a održali su sastanak u Ankari, glavnom gradu Turske, na kojem su razgovarali i o finansijskim pitanjima kupovine aviona.

SAD je 2019. godine objavio da isključuje Tursku iz programa F-35 zbog njene kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400. Turska tvrdi da S-400 neće biti integrisan u sisteme NATO-a i da ne predstavljaju prijetnju alijansi ili njenom naoružanju. Ankara je također u više navrata predlagala osnivanje komisije za rješavanje ovog pitanja.

Odgovarajući na pitanje o Siriji i pojačanim terorističkim napadima u toj zemlji, Cavusoglu je kazao da ni SAD niti Rusija nisu održale obećanje koje su dale prema sporazumima postignutim nakon turske operacije "Izvor mira" pokrenute s ciljem držanje terorista PKK/YPG podalje od granica Turske.

- PKK/YPG je intenzivirao napade. Ni Rusija ni SAD nisu ispunile svoja obećanja. Mi moramo uraditi ono što je najbolje za nas - rekao je šef turske diplomatije.

Od 2016. godine, Turska je pokrenula nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija preko granice sa Sirijom, a u cilju sprečavanja formiranja terorističkog koridora i s ciljem omogućavanja sigurne sredine za povratak raseljenih. Riječ je o operacijama "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.).

Na pitanje o izjavama deset ambasadora zapadnih zemalja u vezi sa slučajem Osmana Kavale, Cavusoglu je rekao da oni nemaju pravo da se miješaju u unutrašnja pitanja Turske i da svakako nemaju pravo da daju upute turskom pravosuđu.

- Obavili smo prethodno pripreme da ih proglasimo personama non grata po nalogu našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i to smo željeli u ponedjeljak predstaviti kabinetu. Nakon obraćanja našeg predsjednika nastala je još veća panika, neki od diplomata su počeli da pakuju kofere, a onda su napravili korak unazad - pojasnio je Cavusoglu.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ankari objavila je u utorak da će se pridržavati člana 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, što je njihov korak unazad kada je riječ o ranijim reakcijama na slučaj Osmana Kavale. Tu izjavu su podijelile i ambasade Kanade, Finske, Danske, Holandije, Švedske, Norveške i Novog Zelanda koje su također bile umiješane u kontraverzne reakcije na slučaj "Kavala". Istu izjavu su potom podijelile i ambasade Francuske i Njemačke i time je svih deset ambasada napravilo korak unazad kada je riječ o njihovim prvobitnim izjavama.

Član 41. Bečke konvencije nalaže stranim diplomatama da poštuju zakone i poredak država u kojima djeluju te im zabranjuje miješanje u unutrašnje stvari tih država.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Švedske, Kanade, Norveške i Novog Zelanda oglasile su se nedavno putem profila na društvenim mrežama tvrdeći kako "sudski proces protiv Osmana Kavale baca sjenu na demokratiju i vladavinu prava u Turskoj" te su pozvale na oslobađanje Kavale.

Nakon objava na društvenim mrežama, Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je na razgovor ambasadore ovih zemalja, a na sastanku im je preneseno kako su njihove izjave pretjerane i neprihvatljive.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da je dao upute ministru vanjskih poslova da se deset stranih ambasadora, zbog izjava o Osmanu Kavali, što prije proglasi personama non grata u Turskoj.

Osman Kavala je jedan od ukupno 52 optuženih u sudskom postupku vezanom za slučajeve pokušaja puča u Turskoj 2016. godine terorističke organizacije FETO i događaja u Gezi parku. Turski predsjednik je kazao kako je Osman Kavala podružnica Soroša u Turskoj, a izjave ambasadora okarakterisao je kao izraz neodgoja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.