open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Čelik pisao ambasadoru Srbije u BiH: Nadam se da će Boško Obradović i njegova grupacija biti kažnjeni
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik uputio je otvoreno pismo ambasadoru Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandru Đorđeviću, povodom jutrošnjih zbivanja ispred Skupštine Republike Srbije.  
08.05.2020. u 15:48
get url
text

Pismo prenosimo u cijelosti:

Vaša Ekselencijo, gospodine Đorđević,

iznenađen sam jutrošnjim zbivanjima ispred Skupštine Republike Srbije, tokom kojih su upućene uvredljive riječi i psovke narodnom zastupniku Čedomiru Jovanoviću u kojima je, na moje zaprepaštenje, spomenut i Kanton Sarajevo.

Gospodin Jovanović, dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, dobio je prije nekoliko dana Povelju Kantona Sarajevo. Uime građana Sarajeva zahvalili smo mu na hrabrosti u iznošenju istine o proteklom ratu, na privrženosti činjenicama i upornom odbacivanju propagande koja izbjegava priznavanje učešća Republike Srbije u opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici.

Još uvijek je u Republici Srbiji mali broj političara kao što je gospodin Jovanović. Smatramo da je naša obaveza istaći njegov pozitivan primjer, u nadi da će u skorijoj budućnosti takvi stavovi postati većinski u cijelom srbijanskom društvu.

VEZANI TEKST - Sukob u Beogradu: "Čedo, šiptare", "Čedo, lopove", psovali i Kanton Sarajevo 

Nemam namjeru komentarisati ponašanje zastupnika Boška Obradovića i pripadnika njegovog pokreta Dveri koji su akteri jutrošnjeg incidenta. Ako takvo ponašanje nailazi na podršku u Republici Srbiji, onda je to prije svega njen veliki problem, pa tek onda svih ostalih država regije.

Međutim, smatram mojom obavezom reagovati na uvredljive riječi upućene Kantonu Sarajevo.

Sarajevo je uvijek bilo i uprkos velikim ratnim iskušenjima, ostalo primjer multietničnosti i tolerancije. Nikad ne bih dopustio da se ispred kantonalnih institucija pogrdne riječi upućuju susjednim državama. Kaznio bih svaki neetički istup zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo.

Građani Kantona Sarajevo dobro znaju da imaju u Srbiji mnoge prijatelje i ne želimo da pozitivnu sliku o našim komšijama pokvare ovakvi istupi.

Zato Vam se obraćam, da uime Skupštine Kantona Sarajevo izrazim negodovanje zbog ovog nemilog događaja. Nadam se da će Skupština Republike Srbije na adekvatan način sankcionisati zastupnika Boška Obradovića i njegovu političku grupaciju kako se slični incidenti ne bi ponavljali u budućnosti. Građanima Republike Srbije želim, pak, poručiti da su u Sarajevu uvijek dobrodošli, te se nadam da će uskoro, nakon ukidanja aktuelnih mjera zabrane kretanja, posjetiti glavni grad Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.