Energetski gigant

Čelnik njemačke energetske kompanije E.ON: Potreban nam je ruski gas i tačka

FOTO: Ilustracija

Čelnik njemačke energetske kompanije E.ON vjeruje da se njegova zemlja mora nastaviti oslanjati na snabdijevanje ruskim prirodnim gasom u cilju udaljavanja od uglja i sniženja cijena energije.

- Vjerujemo da nam je potreban ruski gas. Tačka. Posebno ako se sada moramo oslanjati na više gasa jer se želimo odmaći od korištenja uglja - izjavio je izvršni direktor E.ON-a Leonhard Birnbaum u ponedjeljak navečer.

Birnbaum je također govorio u korist plinovoda Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju s Njemačkom, projekta koji su Washington i drugi njemački saveznici nazvali strateškom pogreškom Berlina.

- U smislu energetske ekonomije, Sjeverni tok 2 je koristan. Politički gledajući, ocijena bi mogla biti drugačija. O tome se mora raspravljati u političkoj areni - izjavio je on članovima Udruženja ekonomskih novinara.

Sjedinjene Države i Njemačka tvrde da bi se Sjeverni tok 2 - koji je dovršen ali još nije potpuno operativan - mogao suočiti sa sankcijama ukoliko Rusija napadne Ukrajinu.

U principu je takav plinovod jeftiniji od tečnog prirodnog gasa (LNG).

- Ukoliko budemo morali da se oslanjamo na LNG, cijene gasa u Evropi bit će mnogo više nego ranije. Ukoliko cijene porastu, to će zahtijevati nove plinovode prema Evropi - kazao je Birnbaum, prenosi dpa.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga