open-navfaktor-logo
search
Prekinut skup
Cetinje je još 1993. poslalo poruku SANU-u: "Nikad neće Crna Gora bit' obala srpskog mora"
Rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i najavljena smjena aktuelne vlasti predvođene predsjednikom Milom Đukanovićem izazvala je rasprave u regionalnoj javnosti.
08.09.2020. u 14:10
get url
text
Skup u Cetinju

Dio tih rasprava se odnosi na ulogu Crne Gore i Đukanovića tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a naročito o odnosu dijela javnosti koji podržava aktuelnu vlast.

O odnosu onog drugog dijela, koji podržava prosrpske političke opcije, svjedoče izjave predstavnika tih stranaka, koji još negiraju sudski utvrđene činjenice o genocidu i ostalim ratnim zločinima počinjenim u BiH, te koji glorificiraju osobe osuđene za ratne zločine u BiH.

S druge strane, Cetinjani, koji su se u velikom broju odazvali i posljednjem skupu crnogorskih patriota u Podgorici, jasnu poruku poslali su još 1993. godine.

Tada se Cetinje oštro suprostavilo učešću crnogorskih vojnika i rezervista u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, te granatiranju Dubrovnika i agresiji na BiH.

- Na mitinzima na Cetinju 90-ih godina ostat će upamćena pjesma okupljenih "Sa Lovćena vila kliče – oprosti nam Dubrovniče", ali i patriotske pjesme o Armiji BiH koje su se mogle čuti po cetinjskim kafićima – napisao je na svom Facebook profilu novinar Almir Mehonić.

U prilog svojih tvrdnji, Mehonić je priložio i video koji je nastao 1993. godine, a koji prikazuje kako su Cetinjani dočekali srpske akademike iz SANU-a, koji su na poziv vladike Amfilohija Radovića došli na skup Srpske pravoslavne crkve o Petru Petroviću Njegošu.

Skup je prekinut pjesmom "Nikad neće Crna Gora bit’ obala srpskog mora" i skandiranjem Amfilohiju Radoviću "Risto, Sotono".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.