open-navfaktor-logo
search
Posjetio Tuzlu
Čovićev HDZ dan nakon sramnog govora u NSRS-u: Važan iskreni odnos i saradnja Bošnjaka i Hrvata
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović posjetio je danas Tuzlu i susreo se sa rukovodstvom stranačkih organizacija, predstavnicima Katoličke crkve, boračkih i kulturnih udruženja koje djeluju na području Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Kantonalnog odbora HDZ-a Tuzla.
02.02.2022. u 15:59
get url
text
Čović tokom posjete Tuzli
Čović tokom posjete Tuzli

- Bila je ovo prilika da predsjednik Čović direktno upozna prisutne s aktuelnom situacijom kao i budućim smjernicama djelovanja. Prisutni predstavnici udruženja koji djeluju u okviru Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruženja i institucija Tuzlanskog kantona, prenijeli su Čoviću informacije o političkoj i društvenoj situaciji i prilikama na području Tuzlanskog kantona - saopćeno je iz HDZ-a TK.

Gotovo jednoglasno je iskazana doza zabrinutosti za ukupno političko stanje, navodi se u saopćenju, a koje za posljedicu ima slabljenje ekonomskih prilika, neizvjesnost i dodatno slabljenje ukupnog životnog standarda.

- Na poseban način istaknuto je da ostaje žaljenje što nije došlo do dogovora ključnih aktera u Federaciji BiH budući da je iskreni odnos i saradnja Bošnjaka i Hrvata na društveno-političkom planu od izuzetne važnosti kako za Tuzlanski, tako i druge kantone - navodi se u saopćenju.

VEZANI TEKST - Gjenero: Čović nastupom u Banjoj Luci želi haos u BiH, s Milanovićem pravi teren za Putina

Upućen je poziv i na jaču saradnju kroz organe državne i federalne vlasti, dodaje se, s ciljem realizacije značajnih projekata za ovo područje.

Politički predstavnici naglasili su sve izraženiji problem ustavne i zakonske primjene konstitutivnosti naroda u institucijama u Tuzlanskom kantonu, a što je jedini zaštitni mehanizam za ostvarivanje prava naroda koji su manje brojniji na nekom od administrativnih teritorija - zaključeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.