open-navfaktor-logo
search
Protesti
Crna Gora: Krivične prijave protiv lidera opozicije i pet sveštenika
Uprava policije Crne Gore je podnijela krivičnu prijavu protiv lidera opozicione koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravka Krivokapića zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo "nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti".
Denis Zeba
24.08.2020. u 14:50
get url
text

Iz policije su kazali da je "Krivokapić u Podgorici predvodio oko 1,2 hiljade građana kojom prilikom se nisu poštovale mjere o suzbijanju koronavirusa na koji način je ugrozio zdravlje većeg broja građana". Policija je sinoć na više sati blokirala prilaze Podgorici kako bi spriječila protestna okupljanja pristalica opozicionog saveza i Srpske pravoslavne crkve, navodeći da time sprečavaju moguće širenje epidemije koronavirusa.

- Krivične prijave su podnijete protiv pet sveštenih lica Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Konstatujemo da i pored brojih upozorenja sveštena lica ponovo čine krivična djela i prekršaje i ne poštuju zakonom utvrđene propise - saopćeno je iz Uprave policije.

Navodi se da su registrovana krivična djela izvršena kršenjem mjera Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja koronavirusa okupljanjima većeg broja građana, nepoštovanjem fizičke distance i nenošenjem zaštitnih maski. U Crnoj Gori zabranjeno je okupljanje više od 100 ljudi na otvorenom i 50 u zatvorenom pristoru.

Iz policije su upozorili da su organizatori okupljanja ugrožavali zdravlje građanja, narušavali javni red i mir i ugrožavali sigurno odvijanje saobraćaja.

Građani su vozilima i ikonografijom onemogućavali nesmetano odvijanje saobraćaja. Policija je djelovala preventivno i zakonito, a svi koji su pozivali na nedozvoljena okupljanja, organizovovali ih i tako ugrožavali javno zdravlje biće krivično sankcionisani. Prekršajno je sankcionisano 67 osoba, dok su protiv 11 osoba podnijete krivične prijave. U toku su dalje mjere i radnje na identifikovanju ostalih lica i utvrđivanju njihove prekršajne i krivične odgovornosti, kazali su iz policije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.