open-navfaktor-logo
search
Otkrili receptore
David Julius i Ardem Patapoutian dobitnici Nobelove nagrade za medicinu
Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za psihologiju ili medicinu su američki naučnici David Julius i Ardem Patapoutian, saopćio je Odbor za dodjelu nagrade.
04.10.2021. u 12:41
get url
text

Ovi naučnici su priznanje dobili za otkriće receptora za temperaturu i dodir.

U saopćenju se navodi da su otkrića Juliusa i Patapoutiana "riješila jednu od misterija prirode, razjašnjavajući molekularnu osnovu za osjećaj topline, hladnoće i mehaničke sile", koja je "vitalna za ljudsku sposobnost da osjeća, daje smisao i stupa u interakciju s unutrašnjim i vanjskim okruženjem."

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodjeljuje Švedska kraljevska akademija, a vrijedna je 10 miliona švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

Nobelova nagrada dodjeljuje se svake godine za najveća dostignuća koja su doprinijela čovječanstvu tokom prethodne godine, a ove godine nagrade će biti objavljene u švedskom Stokholmu i norveškom Oslu, od danas do 11. oktobra.

U pitanju su nagrade za dostignuća iz oblasti medicine, fizike, hemije, književnosti, ekonomije i za doprinos miru, koje su prije 120 godina počele da se dodjeljuju u čast švedskog pronalazača Alfreda Nobela (1833-1896).

Prvi put Nobelova nagrada je dodijeljena 1901. godine, a u početku se dodjeljivala u pet oblasti, da bi od 1968. godine počela da se dodjeljuje i u oblasti ekonomije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.