open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Dević: Među zastupnicima "Trojke" je možda proradio moral, pa ih je bilo stid prisustvovati sjednici
Posljednja održana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, a sjednicu je prekinuo predsjedavajući Elvedin Okerić.
06.06.2021. u 19:13
get url
text

Zastupnici su raspravljali o izvještajima o radu zdravstvenih ustanova za proteklu godinu, a nakon cjelodnevne rasprave kada se trebalo pristupiti glasanju, Mahir Dević (SDA) kazao je kako će sa kolegom iz kluba SDA Harisom Zahiragićem napustiti sjednicu, jer kako je naveo, ne žele učestvovati u obaranju izvještaja zdravstvenih ustanova, koje su prema njegovim riječima, iznijele najveći dio tereta pandemije. Nakon toga sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

VEZANI TEKST - Zalihić: Iz vladajuće koalicije kažu da izvještaj neće biti priznat jer se dovodim u vezu sa SDA

- Za nas je neprihvatljivo da se ovako odnose prema direktorima zdravstvenih ustanova samo mjesec dana nakon trećeg vala pandemije. Ovo čak nije zabilježeno nigdje. Dok se u svim drugim zemljama dodjeljuje povelja hrabrosti zdravstvenim radnicima, u Kantonu Sarajevo te ljude smjenjuju - kazao je Dević.

Istakao je da je pojedine zastupnike aktuelne većine možda "bilo stid da budu prisutni na takvoj vrsti sjednice".

- Ovakva vrsta aktivnosti aktuelne Vlade KS je bila neprihvatljiva. Mi smo sudjelovali u raspravi i naglašavali smo da je sve ovo besmisleno, međutim, na kraju oni ipak nisu imali parlamentarnu većinu. Nekoliko njih je falilo, vjerovatno je među zastupnicima "Trojke" malo "proradio" moral. Možda ih je bilo stid da budu prisutni na takvoj vrsti sjednice - istakao je šef Kluba SDA u Skupštini KS, te smatra sramotnim pokušaj smjene Adema Zalihića i Nedima Hrelje.

- Vlada je pokušala na neki način tu odgovornost prebaciti na zastupnike jer je njima bilo samo dovoljno da tačku stave na glasanje. Sramotno je da se ide u smjenu direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Apoteka Sarajevo. To su ljudi koji su iznijeli najveći teret u pandemiji.
Mi smo na kraju zajedno sa DF-om napustili sjednicu, a vladajuća većina nije imala kvorum - kazao je Dević.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.