open-navfaktor-logo
search
Vijeće sigurnosti
Diplomatski skandali: Dodik ovlastio Vučića da govori u ime Srba iz BiH
Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, govorio je sinoć na zasjedanju Vijeća sigurnosti gdje se govorilo o radu Krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.
09.06.2021. u 17:28
get url
text

Alkalajev istup nije mogao proći bez diplomatskog skandala koji je prvo izazvao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je upitio pismo Vijeću sigurnosti UN-a jer "Predsjedništvo nije postiglo saglasnost u vezi sa prijedlogom njegovog izlaganja".

VEZANI TEKST - Incident pred Vijećem sigurnosti: Dodik brani obraćanje Alkalaju, Džaferović i Komšić dopuštaju

No, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić dali su odobrenje Alkalaju da se obrati Vijeću sigurnosti UN-a.

Nakon Dodika, i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, što je neprimjereno diplomatskoj praksi i pravilima ponašanja u međunarodnim institucijama, dao sebi za pravo da kaže kako on zna da Alkalaj nije govorio u ime Bosne i Hercegovine, te da on ne predstavlja Srbe iz naše države.

Šef susjedne države stavio se u ulogu "samoprozvanog predstavnika srpskog sveta", a krila mu je dodatno dao i Dodik koji je rekao da će "srpski narod, Republiku Srpsku i Srbiju predstavljati Aleksandar Vučić, a ne Sven Alkalaj". 

Diplomatskim skandalima u UN-u skloni su i državni zvaničnici iz Srbije, ali i Dodik. No, ovakav presedan još nije viđen na međunarodnoj sceni. 

Tako je u junu 2019. godine tadašnji ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, po završetku sjednice Vijeća sigurnosti na kojoj je razmatran izveštaj o radu UNMIK-a na Kosovu, u sali verbalno napao delegaciju Prištine i ambasadoricu Kosova u SAD-u Vljoru Čitaku zbog njene izjave o vijekovnom ugnjetavanju Albanaca na Kosovu kao i ocjeni da je riječ o dekolonizaciji.

Na snimku se vidi kako joj Dačić sa nekoliko metara udaljenosti viče:

- Znaš ko je kolonizator? Ti, što sjediš s njima. To je najveća glupost koju sam čuo.

U aprilu 2017. godine, tada predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na komemoraciji za žrtve ustaških zločina koja je održana u Komemorativnom centru Donja Gradina napravio skandal tako što je odbio da se rukuje sa tadašnjom ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack. Dodik se rukovao sa svima, no kad mu je Cormack pružila ruku, on ju je izignorisao, što se u javnosti ocijenilo kao nediplomatski i anticivilizacijski skandal.

Naredne godine, kada je izabran u Predsjedništvo BiH, javno se pohvalio da su mu čestitali ruski predsjednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban, a onda se obrušio na ambasadoricu Cormack nazvavši je "bezobraznom i frustriranom ženom".

- Cormack se direktno miješa u izborni proces. To je bezobrazluk od strane jedne frustrirane žene - kazao je Dodik na press konferenciji.

VEZANI TEKST - Svijet bruji, Dodik i Tužilaštvo BiH šute: Ukrajina traži odgovore o ikonokradici

Bilo je to u oktobru 2018. godine, a samo dan ranije prije nego će verbalno napasti američku ambasadoricu, izazvao je diplomatski skandal  najavljujući kao će tražiti da BiH prizna Krim kao dio Rusije zbog čega su mu iz Ambasade Ukrajine poručili kako ga smatraju neprijateljem.

U junu 2019. godine, ovoga puta u svojstvu člana Predsjedništva BiH, diplomatski neotesano ponio se i prema ambasadorici Njemačke Christiane Hohmann, koju je odbio primiti u oproštajnu posjetu. Optužio ju je da je radila na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.

Još  je svima u sjećanju njegov govor pred Vijećem sigurnosti UN-a, prošle godine u novembru, kada se obrušio na sada već bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka, čime je osramotio državu Bosnu i Hercegovinu.

Nazivao ga je "monstrumom koji mrzi Srbe", potom govorio da se on sveti Srbima, a nerijetko ga je nazivao smutljivcem, spodobom, lažljivcem. Optužio je Inzka da predstavlja samo Bošnjake.

I naravno, ne treba zaboraviti također prošlogodišnji diplomatski skandal sa ruskim šefom diplomatije i poklonjenom ikonom, o čemu Tužilaštvo BiH vodi istragu.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.