open-navfaktor-logo
search
Vjeruje u projekat
Direktor EPBiH Admir Andelija: Nećemo ostati bez uplaćenog avansa od 214 miliona KM za Blok 7
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) neće ostati bez 214 miliona KM avansa za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, ta je mogućnost isključena, kaže za Faktor Admir Andelija, direktor EPBiH.
30.09.2021. u 14:42
get url
text

VEZANI TEKST - Šta ako propadne projekat Blok 7: Kako će FBiH vratiti 214 miliona KM avansa uplaćenog Kinezima

Pojasnio je gdje se trenutno nalazi uplaćeni avans.

- Tih 214 miliona KM, odnosno 15 posto od ukupne sume potrebne za realizaciju projekta uplaćeno je na poseban račun kineske banke, a ne kompanijama koji su izvođači radova. Za ovaj iznos imamo bankovnu garanciju i ponavljam da se ne može desiti da ostanemo bez tog novca ukoliko se u nekom razvoju događaja odustane od projekta - objašnjava Andelija. 

Andelija je naglasio kako EPBiH ne razmišlja o povlačenju iz ovog projekta čiji bi izvođač trebao biti konzorcij kineskih kompanija.

- Nema govora da odustajemo od ugovora za Blok 7. Ugovorne obaveze su jasne, predviđeni su visoki finansijski penali za obje strane u slučaju jednostranog povlačenja iz ugovora. Kinezi traže promjenu ugovora, mi na to ne pristajemo. O svemu su obaviještene federalne institucije, Vlada i Parlament koji bi se trebali odrediti o projektu - ističe Andelija.

VEZANI TEKST - Predsjednik NO EPBiH Izet Žigić o Bloku 7 u Tuzli: Nismo za izmjene ugovora sa Kinezima

Upravo je Andelija, zajedno sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem u srijedu imao sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom. Da li je na sastanku bilo riječi o Bloku 7? Poznato je da EU ne podržava ovaj projekat.

- Nije bilo riječi o Bloku 7. Razgovarano je o energetskoj tranziciji i obavezama koje Federacija BiH mora ispuniti na svom putu ka EU. To je zahtjevan posao, očekujemo pomoć EU-a. Govorili smo još o drugim temama, kao što je nova zakonska regulativa o električnoj energiji - kazao je Andelija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.