Slučaj "Spasojević"

Disciplinski postupak: Šta je na Facebooku napisala bivša potpredsjednica VSTV-a

FOTO: ARHIV

Bivša potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružica Jukić je, svjedočeći u disciplinskom postupku protiv Jezdimira Spasojevića, zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, rekla da je tuženi komentarisao njenu objavu na društvenoj mreži Facebook, ali da se ne sjeća komentara.

Jukić, koju je kao svjedoka predložio tuženi Spasojević, je ispričala da zamjenik glavnog tužioca nije imao zaštitu kada su boračka udruženja obavještavala javnost da će doći pred Kantonalno tužilaštvo navodeći da je on tužilac kojeg je imenovao Radovan Karadžić, zbog čega je zasjedala Komisija za sigurnost nosilaca pravosudnih funkcija, čiji je ona bila član.

Svjedokinja je navela da je Komisija donijela neke zaključke kojih se, kako je rekla zbog protoka vremena, nije mogla sjetiti, ali je rekla da zamjenik nije uživao podršku glavnog tužioca.

VEZANI TEKST - Ružica Jukić "bahnula" u Tužilaštvo TK, sastala se samo sa zamjenikom glavnog tužioca

- Posjetili smo Kantonalno tužilaštvo u Tuzli i glavni tužilac je dao saopćenje za javnost da sam došla nenajavljeno - kazala je Jukić.

Prema njenim riječima, glavni tužilac je na svaki način želio poniziti Spasojevića koji nije bio ni smješten u kancelariji gdje su bili zamjenici.

- Kada sam vidjela količinu napada od strane građana, organizacija, iskoristila sam svoj Facebook profil i napisala širi tekst radi javnosti i javnosti u Tuzli da je Jezdimir Spasojević tužilac koji radi svoj posao. I mene su napadali što sam glasala za njega. Nas dvoje smo bili satanizirani u Tuzlanskom kantonu dok ljudima nisam objasnila situaciju - ispričala je Jukić.

Predočen joj je tekst sa naslovom "Miriše li ovo na podjelu" od 27. januara 2020. za koji je potvrdila da je objavljen na njenom profilu na Facebooku, da joj je poznato da je Spasojević komentarisao, ali da se ne sjeća da li je ona ili on obrisao komentar. Navela je da je bio frustriran ponašanjem glavnog tužioca koji ga nije štitio.

- Kada smo se vidjeli uživo, ono što je doživio u tom Tužilaštvu, to je i komentarisao - rekla je Jukić.

Odgovarajući na pitanja Ureda disciplinskog tužioca, Jukić je rekla da se Komisiji za sigurnost direktno obratio tuženi, da joj nije poznato da je fizički napadnut, ali da misli da je ona to spriječila.

- Ova institucija nikada nikog nije zaštitila. Imam pravo da se sa svog Facebook profila obratim javnosti. Imam pravo da iznesem informacije javnosti - rekla je.

Disciplinski tužilac je svjedokinji predočio dijelove Spasojevićevog komentara "da će izaći u javnost o tužiocima čija djeca autima gaze tuđu djecu", te o nepotizmu, a Jukić je odgovorila da je čula za nepotizam, odnosno da se priča o obiteljski napravljenom Tužilaštvu, ali da ona nema dokaza za to.

Na pitanje Disciplinske komisije svjedokinja je rekla da ranije nije trebala službena najava kada se trebalo posjetiti tužilaštvo.

Ured disciplinskog tužioca Spasojevića, osim komentarisanja na društvenoj mreži Facebook, između ostalog tereti za  nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije te bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Nastavak discplinskog postupka je planiran za 13. juli.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga